ΑΜΕRΙΚΑ: Ρεμπέτικα τραγούδια Ελλήνων μεταναστών από τον Δημήτρη Μυστακίδη

Ο πολιτισμός πολυ-ταξιδεύει. Άλλοτε με τραίνα κι άλλοτε με πλοία.

Κοντά στα φωτογραφικά τεκμήρια των σιδηροδρόμων που φιλοξενεί το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, στις 30/7 θα βρεθούν και τα λιμάνια της μετανάστευσης δημιουργώντας έναν πορθμό πολιτισμικής έκφρασης μέσα από τις εκατοντάδες ιστορίες του ρεμπέτικου. Στίχοι και καημοί απαράλλαχτοι, σχεδόν αιώνιοι.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με την υποστήριξη του Συλλόγου των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου αυτού παρουσιάζει στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 και ώρα 21:30, τη μουσική παράσταση: AMERIKA του Δημήτρη Μυστακίδη.

Η αγάπη και αφοσίωση του Δημήτρη Μυστακίδη στο ρεμπέτικο και τη λαϊκή κιθάρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Την έχει καταγράψει η 30χρονη πορεία του σαν μουσικός και ακαδημαϊκός δάσκαλος και την έχει αναγνωρίσει και αγκαλιάσει το κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από την δισκογραφική του δουλειά και τις ζωντανές του εμφανίσεις, ο δεξιοτέχνης της λαϊκής κιθάρας και ανανεωτής του ρεμπέτικου, έχει καταφέρει να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα, το παραδοσιακό με το σύγχρονο, τους νέους με την παλαιότερη γενιά.

ΑΜΕRΙΚΑ: Ρεμπέτικα τραγούδια Ελλήνων μεταναστών από τον Δημήτρη Μυστακίδη

Ο Δημήτρης Μυστακίδης στο ΑΜΕRΙΚΑ που είναι μια solo παράσταση, διασκευάζει και επανεκτελεί με την ιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής κιθάρας» ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες μουσικούς.

Ο πόνος του αποχωρισμού, το μακρύ και επίπονο ταξίδι στην Αμερική, ο αγώνας για την επιβίωση και την προσαρμογή, η περιθωριοποίηση, οι παρανομίες, ο νόστος και το όνειρο της επιστροφής, περνούν σαν κινηματογραφικές εικόνες μέσα από τα τραγούδια της παράστασης. Η μουσική τους, δωρική αλλά υφασμένη με μαεστρία, συλλαβίζει καημούς, ανακαλεί μνήμες και γεννά συγκινήσεις.

Το οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει την παράσταση υπενθυμίζει την ιστορία που επαναλαμβάνεται. Υπογραμμίζει βιώματα και συναισθήματα κάθε μετανάστευσης, κάθε λαού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή: www.byzantine-museum-veria.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος