Ακούστε στο Istorima: «Το γιγάντιο δεινοθήριο της Κρήτης» και «Σκιές στο φαράγγι του Φονιά»

Το Φαράγγι του Φονιά είναι το δημοφιλέστερο από τα φαράγγια της Σαμοθράκης αλλά και ένα από τα ωραιότερα στην Ελλάδα. Πώς, όμως, πήρε αυτό το όνομα; Ποιο είναι το έθιμο του Κλήδονα που γίνεται παραμονές του Αγίου Ιωάννη;

Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνει το Istorima αυτής της εβδομάδας. Ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας και που θα μπορούσαν να χαθούν στον χρόνο. Με αφηγητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, τις ιστορίες αυτές συλλέγει και καταγράφει το Istorima, που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και μπορείτε να τις ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTecho.

Την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουνίου 2023 θα ακούσουμε:

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

«Το γιγάντιο δεινοθήριο της Κρήτης»

Ενώ ένα κορίτσι μαζεύει χόρτα σε ένα χωράφι στη Σητεία, παρατηρεί κάτι που μοιάζει με απολίθωμα. Αυτό το τυχαίο γεγονός οδηγεί στην ανακάλυψη του μεγαλύτερου χερσαίου ζώου που έζησε ποτέ στην Ελλάδα, πριν από 8,5 εκατομμύρια χρόνια.

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

«Η νύχτα που η θάλασσα πήρε τον πατέρα μας»

Μια ήσυχη βραδιά, με ήρεμη θάλασσα, μια βάρκα με τρία άτομα ανοίγεται στο πέλαγος για ψάρεμα και δεν επιστρέφει ποτέ. Ένας άγνωστος επισκέπτης λίγο καιρό μετά, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο στην υπόθεση.

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

«Ο Κλήδονας και το αμίλητο νερό»

Παραμονές του Αϊ-Γιαννιού το 1950, στους δρόμους της προσφυγικής Κοκκινιάς ανάβουν φωτιές κι οι νέες κοπέλες ξεκινούν να πάρουν το αμίλητο νερό για τον Κλήδονα.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

«Σκιές στο φαράγγι του Φονιά»

Η ιστορία μπλέκεται με τον τοπικό θρύλο της εποχής των Σταυροφοριών και μια σκοτεινή ιστορία αγάπης δίνει το όνομά της στο γνωστό φαράγγι της Σαμοθράκης.

«Chef Maria Loi: What to eat in Greece»

Maria Loi, who has has cooked for celebrities and Presidents, is working to change the world – one healthy bite at a time.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου

Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος