Ακούστε στο Istorima: «Μύρτις: Η εντεκάχρονη της αρχαίας Αθήνας» και «Η νύφη που έκλεψε τον γαμπρό»

Πως είναι να βλέπεις την ανάπλαση του προσώπου ενός κοριτσιού που έζησε το 430 π.Χ.;

Τι κουράγιο, αλλά και τι αγάπη έκρυβε η κίνηση μιας κοπέλας που στη δεκαετία του 1950 έκλεψε αυτή τον σύζυγό της;

Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνει το «Istorima» αυτής της εβδομάδας. Ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές και οι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας και που θα μπορούσαν να χαθούν στον χρόνο. Με αφηγητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, τις ιστορίες αυτές συλλέγει και καταγράφει το «Istorima», που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και μπορείτε να τις ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTecho.

Την εβδομάδα 26 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2023 θα ακούσουμε:

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

«Απόδραση από την παιδούπολη»

Ο Βασίλης Σιαμέτης μεγαλώνει μετά τον πόλεμο μέσα στη φτώχια και καταλήγει σε μια παιδούπολη στον Ζηρό Φιλιππιάδας. Όλα κυλούν καλά, μέχρι την ημέρα του θανάτου του βασιλιά Παύλου.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

«Ναυάγησα στην Τανζανία»

Μέσα από μία μοναδική περιγραφή, ο ναυτικός Γιάννης Νάνος μάς μεταφέρει στο μοιραίο ταξίδι του φορτηγού πλοίου που ξεκίνησε από τον Πειραιά, πήρε φωτιά και βυθίστηκε ανοιχτά της Τανζανίας.

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

«Μύρτις: Η εντεκάχρονη της αρχαίας Αθήνας»

Κατά την κατασκευή του μετρό της Αθήνας, ανακαλύπτεται το κρανίο ενός παιδιού που έχασε τη ζωή του στον λοιμό του 5ου αιώνα π.Χ. Με βάση αυτό το κρανίο ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης, που ερευνούσε το πώς έμοιαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, αρχίζει την ανάπλαση του προσώπου της μικρής Αθηναίας, που της χαρίζει την αθανασία.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

«Η νύφη που έκλεψε τον γαμπρό»

Στη Σαλαμίνα του 1950, ο πατέρας μιας νεαρής κοπέλας ανακαλύπτει τον δεσμό της κόρης του με τον γείτονά της και απαιτεί να την αποκαταστήσει άμεσα. Πάνω στον καβγά, εκείνη παίρνει τον αγαπημένο της και φεύγουν.

«Greek babies for adoption»: Finding my roots

The only thing Karin knew about her origin was that she had been adopted from Greece in 1963, after being found on the doorstep of an orphanage in Athens. That was until she started looking for the true story behind her adoption. Karin never expected what she would discover.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου

Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

Info

Το «Istorima» δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος