Ακούστε στο Istorima: «Φύση και φωτιά, σαν δυο ερωτευμένοι που χόρευαν τάνγκο»

Στις 3 Αυγούστου 2021 η βόρεια Εύβοια παραδίδεται στις φλόγες. Ένας κάτοικος της περιοχής μάς περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε.

Πάντα του άρεσε ο χορός αλλά ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι όχι μόνο αυτό θα γινόταν το επάγγελμά του, αλλά και ότι θα γινόταν διευθυντής της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνει το  αυτής της εβδομάδας. Ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας και που θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο. Με αφηγητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, τις ιστορίες αυτές συλλέγει και καταγράφει το Istorima, που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και μπορείτε να τις ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTecho.

Την εβδομάδα 31  Ιουλίου έως 6 Αυγούστου 2023 θα ακούσουμε:

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

«Όλα μπορούν να γίνουν στον χορό»

Ο Γιώργος Μάτσκαρης δε σκέφτηκε ποτέ ότι θα τον κέρδιζε ο χορός. Η παιδική του φίλη αποφάσισε να δώσει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης κι εκείνος την ακολούθησε. Ευτυχώς. Σήμερα, είναι Διευθυντής της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κι αξιολογεί εκείνος υποψήφιους χορευτές και χορεύτριες.

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

«Ο τυφλός βιολιτζής της Αμοργού»

Στα Θολάρια της Αμοργού, ο τυφλός βιολιτζής του χωριού, περιγράφει ιστορίες από γλέντια και παίζει αμοργιανούς σκοπούς.

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

 «Φύση και η φωτιά, σαν δυο ερωτευμένοι που χόρευαν τάνγκο»

Στην πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας ο Παναγιώτης Καπετανάκης περιγράφει τον δρόμο προς τη σωτηρία, μέσα από στάχτες, μνήμες καμένες κι εικόνες απόλυτου χάους.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

«Μεγάλωσα στην Ιμπραημία της Αλεξάνδρειας»

Στο Αβερώφειο Γυμνάσιο και τα μεγαλοπρεπή ευρωπαϊκα θέατρα, στα στενά σοκάκια με τους πλανόδιους πωλητές φαλάφελ, η Βούλα Γαβριηλίδου μας μεταφέρει στη γειτονιά των παιδικών της χρόνων, την Ιμπραημία της Αλεξάνδρειας.

«An arranged marriage that took me to Australia» 

In the wake of World War II, over 150,000 Greeks emigrated to Australia. In their new home, they tried to keep their connections to Greece alive. In the 1950’s and 60’s, thousands of Greek men in Australia married Greek women from “back home,” through arranged marriages. Young Greek brides, many of whom had never before left their hometowns, traveled the immense distance to Australia to get married — to men they had never met. In 1965 in Lesvos, Eleni Theodorou embarks on a ship to sail to Australia — and her adventure begins. New inlaws, a new way of life, the hard work of the immigrant laboring in a factory, being treated as an outsider in a foreign lands, lands that “require constant struggle, but also love.”

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου

Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

Info

Το «Istorima» δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος