Άκου! Η παράσταση αρχίζει: «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, στις 21:00, ακούμε από το Δεύτερο Πρόγραμμα, τη ραδιοφωνική μεταφορά του συγκλονιστικού μονολόγου του Άρη Αλεξάνδρου «Το Κιβώτιο», σε σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή, με τον ίδιο στον ρόλο του αφηγητή και ραδιοσκηνοθεσία της Στέλλας Κρούσκα. Τη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Νινιός.

Ο Άρης Αλεξάνδρου (ή Αριστοτέλης Βασιλειάδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα), ήταν Έλληνας ποιητής, μεταφραστής και πεζογράφος, γεννημένος στη Σοβιετική Ένωση. Κατέχει περίοπτη θέση στα ελληνικά γράμματα με το μυθιστόρημά του «Το Κιβώτιο», την ποίησή του και το μεταφραστικό του έργο.

Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μία ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μίας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής, η ομάδα αρχίζει να χάνει σταδιακά τα μέλη της, μέχρι που τελικά σώζεται μόνο ένας αντάρτης, ο οποίος κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή, τους δεσμώτες του, ούτε κι εάν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο σκηνοθέτης του έργου Φώτης Μακρής, που θα μιλήσει για την παράσταση στον Σιδερή Πρίντεζη λίγο πριν το τρίτο κουδούνι, σημειώνει: «Το Κιβώτιο είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε ως αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά κι ως σχόλιο πάνω στον δυτικό πολιτισμό».

Ηθοποιοί: Φώτης Μακρής (αφηγητής)
Σκηνοθέτης: Φώτης Μακρής | Ραδιοσκηνοθεσία: Στέλλα Κρούσκα
Συνθέτης Μουσικής: Γιώργος Νινιός
Ηχοληψία: Studio Fabrica Music – Νάσσος Σωπύλης και Στέφανος Κωνσταντινίδης

Επιμέλεια – παρουσίαση της εκπομπής: Σιδερής Πρίντεζης

Info

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

«Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, στις 21:00

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

#defteroprogramma  #ΠρεμιέραΣτοΡαδιόφωνο #ΆκουΗΠαράστασηΑρχίζει

Live Streaming:  www.deftero.gr

Facebook: www.facebook.com/defteroprogramma.fm

Instagram: https://www.instagram.com/defteroprogramma/

Το πρόγραμμα του Δεύτερου: https://www.ertecho.gr/radio/deftero/program/

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος