Ακαδημία Αθηνών: Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία για την Απονομή του Διεθνούς Βραβείου Lord Byron

Τη Μ. Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021, στις 17:30 η Ακαδημία Αθηνών θα πραγματοποιήσει Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία για την Απονομή του Διεθνούς Βραβείου Lord Byron, για το έτος 2021. Το Βραβείο απονέμεται από τη φετινή χρονιά, ετησίως, σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων. Στόχος είναι η προβολή, διεθνώς, των αξιών του ελληνικού πολιτισμού και του διαρκούς φιλελληνισμού, ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η υποδοχή της οποίας θα γίνει από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Λουκά Χριστοφόρου, και τον γενικό γραμματέα της, Χρήστο Ζερεφό.

Το έργο της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) θα παρουσιάσει ο πρόεδρός της, Κωνσταντίνος Βελέντζας, ο οποίος θα ανακοινώσει τα προσεχή βραβεία. Η τελετή απονομής τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και συνδιοργανώνεται με την ΕΕΦ.

Εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την τελετή θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ‘Αγγελος Συρίγος και οι πρέσβεις των τιμωμένων χωρών, δηλαδή ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, ο επιτετραμμένος αναπληρωτής επικεφαλής της πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Croizer, και ο πρέσβης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Olaf Andreas Kjelsen. Το παρών θα δώσουν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΦ, Φώτης Παπαθανασίου.

Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί αυστηρά διαδικτυακά και θα μεταδοθεί από εδώ.

Για το έτος 2021 βραβεύονται  

  • Ο πρώην γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry. Ο διακεκριμένος πολιτικός είναι απόγονος του Thomas Winthrop, προέδρου του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, είτε ως μέλος της Γερουσίας είτε ως υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ενεργά την Ελλάδα τόσο στις περιφερειακές συγκρούσεις της, όσο και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών.
  • Ο Γάλλος πρώην υπουργός Jack Lang, ο οποίος έχει διατελέσει κατά διαστήματα υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας της χώρας του (από το 1981 έως το 2002) και εθνικός εκπρόσωπος της Γαλλίας σε πολλά διεθνή fora. Παραμένει διαχρονικά φιλέλληνας.
  • Ο Ελβετός τραπεζίτης Charles Pictet, ένας από τους μεγαλύτερους Ελβετούς επιχειρηματίες, απόγονος της οικογένειας Pictet de Rochemοnt/Eynard, φίλων του Ιωάννη Καποδίστρια. Είναι γνωστός φιλέλληνας.

Το πρόγραμμα της τελετής απονομής

17.00΄: Υποδοχή των προσκεκλημένων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Χριστοφόρου, τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστο Ζερεφό, τον πρόεδρο της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) Κωνσταντίνο Βελέντζα και τον γενικό γραμματέα της ΕΕΦ Φώτη Παπαθανασίου.

17.20΄: Πέρας προσελεύσεως προσκεκλημένων.

17.30΄: Υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Αναγγελία της αφίξεώς της.

17.35΄-17.40΄: Χαιρετισμός από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστο Ζερεφό.

17.40΄-17.45 ΄: Ομιλία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

17.45΄-17.50΄: Ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνου Βλάση.

17.50΄-18.00΄: Παρουσίαση του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού Lord Byron και ανακοίνωση των βραβείων για το 2021 από τον πρόεδρο της ΕΕΦ, Κωνσταντίνο Βελέντζα.

18.00΄: Πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Χριστοφόρου, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για να προσφωνήσει τον τιμώμενο John Kerry, Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Κλίμα.

18.00΄-18.05΄: Προσφώνηση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

18.05΄-18.06΄: Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καλεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδώσει το μετάλλιο και το δίπλωμα στον πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt.

18.06΄-18.15΄: Διαδικτυακή αντιφώνηση από τον John Kerry

18.15΄: Πρόσκληση από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως για να προσφωνήσει τον τιμώμενο Jack Lang, τ. υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας.

18.15΄-18.20΄: Προσφώνηση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

18.20΄-18.21΄: Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καλεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδώσει το μετάλλιο και το δίπλωμα στον επιτετραμμένο, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Croizer.

18.21΄-18.30΄: Διαδικτυακή αντιφώνηση από τον Jack Lang.

18.30΄: Πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για να προσφωνήσει τον Charles Pictet, φιλέλληνα τραπεζίτη.

18.30΄-18.35΄: Προσφώνηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

18.35΄-18.36΄: Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καλεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδώσει το μετάλλιο και το δίπλωμα στον πρέσβη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Olaf Andreas Kjelsen.

18.36΄-18.45΄: Διαδικτυακή αντιφώνηση από τον Charles Pictet.

18.46΄-18.47΄: Πέρας της συνεδρίας.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ακαδημία Αθηνών

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαΐτας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος