«Αγγέλα Παπάζογλου» στη Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς

Array

Η παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά, ζωντανεύει μετά από 23 χρόνια στον ιστορικό χώρο της Μάντρας Μπλόκου της Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102 Α ) το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης «40 μέρες μετά» για τους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη: «Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της.

«Αγγέλα Παπάζογλου» στη Μάντρα του Μπλόκου ΚοκκινιάςΣτη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τις δυσκολίες που πέρασαν, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της. Οι αφηγήσεις αυτές έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά, που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Ο Λάμπρος Λιάβας, Εθνομουσικολόγος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, έκανε την επιλογή των κειμένων από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου, καθώς και την επιλογή της μουσικής από Σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια».

Σχετικά θέματα

Ο ματωμένος “απόηχος” του Μπλόκου της Κοκκινιάς στις 24 Σεπτεμβρίου 1944

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου 1944

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος