«Αγαμέμνων» του Κωνσταντίνου Χατζή στις 9 και 10 Οκτωβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Ηλιούπολης

Διήμερο παραστάσεων με το θεατρικό έργο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ του Κωνσταντίνου Χατζή, θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Οκτωβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Ηλιούπολης Δ. Κιντής, ώρα 20.30 από το Αλληλέγγυο Θέατρο Ηλίου – πόλις.

Όπως αναφέρουν οι σκηνοθέτες της παράστασης Βαγγέλης Βαροτσάκης και Ελένη Καταλιακού: «Σε μια εποχή που οι γυναικοκτονίες συγκλονίζουν την Ελλάδα….ένας κόσμος που στέκει αδιάφορος απέναντι στη βία ενάντια στις γυναίκες και τα παιδιά, να έχουμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια περιστατικά, και ακόμη αυτή η κοινωνία να δηλώνει σοκαρισμένη;
Και πως το θέατρο μπορεί να πάρει θέση;

Και όμως…..ένας κύκλος από ηθοποιούς , καταγγέλλει με τον δικό της τρόπο, μέσα από δεσμά μιας κατάρας, αυτής των Ατρειδών, φωνές, θυσίες γυναικών …μια πόλη στις στάχτες, όπλα παρατημένα, ερείπια στα σώματα των ανθρώπων, ιαχές, ήχοι από όργανα…κι αυτός που πρώτα φάνταζε τρανός, βίαιος, θρασύς και ανίκητος θ’α φήσει αμνημόνευτο το πέρασμά του….Από την Τροία στη Συρία και τη Γάζα…..Ιφιγένεια, Πολυξένη, Κασσάνδρα….Αίσα, Φάτιμα, Νούρ…..Αστυάνακτας… Αζίζ..
Πως σταματάει η βία; Που αρχίζει; Ίσως εκεί που καίρια το τοποθέτησε η Χάνα Άρεντ…”Η βία αρχίζει εκεί που σταματάει ο λόγος”.

Λίγο πριν την έναρξη του Β΄Π.Π ο Αϊνστάιν βλέποντας ανήσυχος τις φλόγες της φοβερής λαίλαπας να πλησιάζουν, στέλνει μια
επιστολή στον Φρόιντ και τον παρακαλεί ν’απαντήσει στο καυτό ερώτημα:

“Υπάρχει κάποιος τρόπος να ελευθερώσουμε το ανθρώπινο είδος, από τον τρόμο του πολέμου;”

Με το ίδιο αυτό ερώτημα αναμετρηθήκαμε μέσα από το έργο του Κωνσταντίνου Χατζή, που όπως ο ίδιος λέει, φτιάχτηκε μέσα στον χρόνο και διαμορφώθηκε από πολλούς.”Συρράφοντας” κείμενα από τις τραγωδίες ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ του Αισχύλου και ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ του Ευριπίδη, ο συγγραφέας αφηγείται τη φρίκη του πολέμου και τη βία ενάντια στις γυναίκες.
Τολμήσαμε να τα συνδυάσουμε με την λ΄ραψωδία της Ιλιάδας από τον Όμηρο, για την αρματωσιά του Αγαμέμνονα, γιατί όπως λέει και ο Θουκυδίδης σε κάποιες σκέψεις του “…..οι ηγεμόνες τον ηκολούθησαν, όχι κατά χάριν, αλλ’ από φόβον…”
Ατελείωτοι μέχρι σήμερα οι πόλεμοι, ατελείωτοι κατάλογοι ονομάτων, ατελείωτο το αίμα, λες και η κατάρα των Ατρειδών βαραίνει ακόμα….πικρός καιρός…

«Αγαμέμνων» του Κωνσταντίνου Χατζή στις 9 και 10 Οκτωβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο ΗλιούποληςΔεμένοι και εμείς σαν κωπηλάτες παλεύουμε …με μπράτσα ακούραστα.. με την φουρτούνα μέσα μας και τα ερωτήματά μας. Εκατομμύρια άμαχοι, γυναίκες και παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες, ξεριζωμένοι ταξιδεύουν και αυτοί στις ίδιες φουρτούνες.
“…ακόμη και αν δεν σκοντάψουν σε άλλες καινούριες συμφορές, ξάγρυπνο πάντα θα τους προσμένει το αίμα των νεκρών…”
Και εμείς εδώ με τον πιο απλοϊκό τρόπο προσπαθούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα του Αϊνστάιν στον Φρόιντ, συνδυάζοντας τη ρήση του Ευριπίδη..”, ο φρόνιμος τον πόλεμο πρέπει να αποφεύγει..” με την δικιά μας ελπίδα να αντιστεκόμαστε στην επιβολή της βίας και να προβάλλουμε όσο μπορούμε την αξία της ανθρώπινης ζωής…για έναν καλύτερο κόσμο».

INFO:
Murad V. Kandilcioğlu : Αγαμέμνων, Τυνδάρεως, Χορός
Κατερίνα Σιαφάκα : Ιφιγένεια, Πολυξένη, Κάλχας, Χορός
Θανάσης Χερχεντερής : Αχιλλέας, Νεοπτόλεμος, Χορός
Κατερίνα Χαραλαμποπούλου : Κλυταιμνήστρα, Χορός
Ειρήνη Κολλιδά : Κασσάνδρα, Κάλχας, Χορός.
Σκηνοθεσία : Βαγγέλης Βαροτσάκης- Ελένη Καταλιακού

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος