Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στον Ρομπέρτο Ροσελίνι

Η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης, από την Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, πραγματοποιεί αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του ιταλικού νεορεαλισμού, Ρομπέρτο Ροσελίνι (1906-1977).

«Ρομπέρτο Ροσελίνι: Ο ηθικός κανόνας» είναι ο τίτλος του αφιερώματος σε έναν από τους πλέον σημαντικούς δημιουργούς του ιταλικού, αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο οποίος θεωρείται ταυτόχρονα και «πατέρας» του γαλλικού «νέου κύματος», παρά την ιταλική καταγωγή του.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται εκατόν δέκα χρόνια απ τη γέννηση του δημιουργού (8 Μαίου 1906 Ρώμη), ογδόντα χρόνια απ την πρώτη του ταινία , και 40 σχεδόν χρόνια απ το θάνατο του (3 Ιουνίου 1977).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τέσσερις ταινίες του Ρομπέρτο Ροσελίνι. Πρόκειται για τα φιλμ Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη (1945) που θα προβληθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 21,30 και σε επανάληψη το Σάββατο 16 Απριλίου στις 19.00, Στρόμπολι (1949) που θα προβληθεί την Παρασκευή 15/4 στις 21.30 και την Κυριακή 17/4 στις 19.00, Ευρώπη 51 (1951) με προβολές την Πέμπτη 14/5 στις 19.00 και Κυριακή 17/5 στις 21.30 και Ταξίδι στην Ιταλία (1953) με προβολές την Παρασκευή στις 19.00 και το Σάββατο στις 21.30 μ.μ .

Τιμή εισιτηρίων: 4 ευρω (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη) και 1 ευρω (για κατόχους κάρτας μέλους).

Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr).

Προ πεντηκονταετίας και πλέον ο Ροσελίνι φέρεται να είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει καμιά τεχνική για να καταδείξεις την πραγματικότητα. Μόνον η ηθική στάση μπορεί να το πετύχει αυτό. Η κάμερα είναι ένα επιστημονικό εργαλείο χωρίς αξία, αν δεν έχεις κάτι σημαντικό να πεις. Το να συζητάμε σήμερα για σινεμά με αυστηρά αισθητικούς όρους είναι άχρηστο. Υπάρχει μονάχα μια ερώτηση: πώς μπορείς να ξυπνήσεις τις συνειδήσεις. Το σινεμά υπάρχει μόνο με σκοπό να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους».

Κοινός κανόνας των έργων του σκηνοθέτη είναι η αναζήτηση ενός ηθικού κανόνα ερμηνείας και προσέγγισης της πραγματικότητας, κατά την οποία η μόνη σκηνοθετική οδηγία είναι η «αγάπη προς τον πλησίον» και μοναδικός στόχος η πνευματική αφύπνιση και η ανάδειξη της κοινωνικής συνείδησης. Η κάθε ταινία, σύμφωνα με τον Ροσελίνι, «πρέπει να είναι όχι μονάχα ένα αυθεντικό αποτύπωμα του πραγματικού, αλλά να έχει ως αφετηρία μια ηθική άποψη από την οποία να βλέπει τον κόσμο. Κατόπιν γίνεται και μια αισθητική άποψη, αλλά το σημείο εκκίνησης είναι πάντα η ηθική διάσταση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος