«Αέναος Πλους» στην Ελευσίνα την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023

Array

Γλυπτό με την ονομασία «Αέναος Πλους», αφιερωμένο στον Άνθρωπο της Θάλασσας, την Ελευσίνα και τον Πολιτισμό της, κοσμεί από τη Δευτέρα 3/10 τη Χερσαία Ζώνη του Λιμένος Ελευσίνας, στην θέση Λιμανάκι Αλιέων, παραπλεύρως του κεντρικού εμπορικού Λιμένα Ελευσίνας.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΟΛΕ αναφέρεται πως: «Το έργο φιλοτεχνήθηκε με δαπάνη του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ από την καταξιωμένη γλύπτρια Ασπασία Σταυροπούλου, μετά από πρωτοβουλία του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Απόστολου Καμαρινάκη, με σκοπό την ανάδειξη και καλλιτεχνική αναμόρφωση ενός υποβαθμισμένου, μέχρι πρότινος, σημείου της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ελευσίνας, εν όψει και της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2023.

Στον χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Ε. ΑΕ κ. Απόστολος Καμαρινάκης τόνισε ότι: «Συμφωνήσαμε με την γλύπτρια να γίνει ένα έργο Τέχνης που θα μείνει για να αναδείξει ένα σημείο της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ελευσίνας, το οποίο ήταν υποβαθμισμένο και χρησιμοποιούνταν ως χώρος στάθμευσης φορτηγών, ένα έργο που θα συνοδοιπορεί με την πόλη, το λιμάνι και την θάλασσά της. Το γλυπτό ονομάζεται “Αέναος Πλους” και αποτελεί συνέχεια των τεχνικών έργων του Ο.Λ.Ε. ΑΕ για την ανάδειξη της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος με την ονομασία “Εύρυθμος Πλους”, που υλοποιήθηκαν στην προβλήτα της πρώην Αμερικανικής Βάσης, μπροστά στον χώρο Πολιτισμού του Ελαιουργείου. Είναι ένα έργο που “δένει” την εμπορική δραστηριότητα του Λιμένα Ελευσίνας με τον Πολιτισμό της πόλης, η οποία έχει ανακηρυχθεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εύχομαι ο “Αέναος Πλους” να πλέει και για την ίδια την πόλη της Ελευσίνας». δ

Με ιδιαίτερη συγκίνηση η γλύπτρια Ασπασία Σταυροπούλου αναφέρθηκε στον συμβολισμό του έργου της: «Το γλυπτό με τίτλο “Αέναος Πλους” είναι Άνθρωποι της Θάλασσας, Θαλασσοπόροι, Ταξιδευτές. Σώματα σε κίνηση, σαν σε κυματισμό, σαν ωθούμενα από τον άνεμο όπως τα πανιά των πλοίων, σε μία αέναη πλεύση, μεταφέροντας την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελευσίνας στον κόσμο, τώρα που η πόλη θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2023. Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους στον Ο.Λ.Ε. ΑΕ για την συνεργασία τους και κυρίως τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού κ. Απόστολο Καμαρινάκη για την εμπιστοσύνη του και την τιμή που μού έκανε».

Από την πλευρά του ο Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της 2023 Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός επεσήμανε «την σημασία να υπάρχουν γλυπτά με αισθητική αξία, τα οποία μένουν στην Ελευσίνα, με αποτέλεσμα η πόλη να ανατάσσεται αισθητικά και πολιτιστικά και να γίνει μία ανοικτή γλυπτοθήκη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος