7ο Greek Film Festival in Berlin: Η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή στο Βερολίνο

Το 7ο Greek Film Festival in Berlin, μετά την online-έκδοσή του λόγω πανδημίας επιστρέφει δυναμικά στην αίθουσα του «Babylon» από 30 Μαρτίου μέχρι 3 Απριλίου 2022 με ένα πλούσιο και τολμηρό πρόγραμμα από την τελευταία παραγωγή του ελληνικού κινηματογράφου.

Στις πέντε ημέρες του φεστιβάλ το απαιτητικό σινεφίλ κοινό του Βερολίνου θα έχει την ευκαιρία να δει 36 ταινίες με δέκα 14 γερμανικές πρεμιέρες και 10 διεθνείς πρεμιέρες. Το Ελληνικό Φεστιβάλ Βερολίνου ανεβαίνει στην εκτίμηση κινηματογραφιστών και κοινού. Παρόντες στις προβολές στο Βερολίνο θα είναι φέτος οι σκηνοθέτες 30 ταινιών. «Αναγνωρίζουν και ενδιαφέρονται για το διεθνή χαρακτήρα του Greek Film Festival in Berlin που δίνει την ευκαιρία να προβληθεί η ελληνικής παραγωγής σε ένα διεθνές κοινό» λέει η Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Σοφία Σταυριανίδου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Έναρξη γίνεται με τη διεθνή πρεμιέρα του φιλμ “Σμύρνη μου αγαπημένη” σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman με πληθώρα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ηθοποιών, ανάμεσά τους και ο Rupert Graves.

Το φεστιβάλ θα κλείσει με την ταινία “Monday” σε σκηνοθεσία Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, σενάριο Rob Hayes, με τους Sebastian Stan, Denise Gough και Γιώργο Πυρπασόπουλο, στη γερμανική πρεμιέρα μιας φεστιβαλικής πορείας που ξεκίνησε

από το Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο.

Το επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα «Emerging Greeks Competition» πραγματοποιείται φέτος για τέταρτη χρονιά με τις ταινίες: “18” του Βασίλη Δούβλη (Διεθνής πρεμιέρα), “.dog” της Γιάννας Αμερικάνου (Γερμανική πρεμιέρα), “Αγέλη Προβάτων” του Δημήτρη Κανελλόπουλου (Γερμανική πρεμιέρα), “Αγία Εμυ” της Αρασέλη Λαιμού (Γερμανική πρεμιέρα), “Musa” του Νίκου Νικολόπουλου (Διεθνής πρεμιέρα).

Στις Ειδικές Προβολές θα παρουσιαστεί “Ο Ραφτης” της Σόνιας Λίζα Κέντερμαν, η

Ταινία που προβλήθηκε σε 200 κινηματογραφικές αίθουσες της Γερμανίας.

Το πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει τις ταινίες: “Αόρατοι” της Μαριάννας Κακαουνάκη (Γερμανική πρεμιέρα) με θέμα την τουρκική κοινότητα που διώκεται, τα μέλη της οποίας είναι πια έτοιμα να πουν την ιστορία τους. “Ενθύμιο” του Νίκου Ζιώγα (Διεθνής πρεμιέρα), ένα λυρικό ντοκιμαντέρ για την Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει. “Νίκος Καρούζος – Ο δρόμος για το Έαρ” του Γιάννη Καρπούζη (Διεθνής Πρεμιέρα), για το ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή, Νίκου Καρούζου. “Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις” του Χρήστου Μπάρμπα (Γερμανική Πρεμιέρα), το γηροκομείο και τη ζωή μέσα στη μονάδα την περίοδο του lockdown. “Ι don’t like the wind, I like the sun” μικρού μήκους της Τόνιας Μισιαλή (Γερμανική πρεμιέρα), που εστιάζει στις ζωές ομάδας παιδιών με νοητική αναπηρία.

Το αφιέρωμα LGBTQI+ στο φετινό 7ο Greek Film Festival in Berlin είναι σημαντικό και ευρύ με μια επιλογή 13 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους από τη μεγάλη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκομιδή ταινιών τέτοιας θεματικής.

Στις ιδιαιτερότητες του φετινού φεστιβάλ είναι η πρώτη ελληνική ταινία animation “Καραγκιόζης” των Γ. Καρρά, Κατερίνας Παπαγεωργίου, Χρ. Λειβαδίτη σε παγκόσμια πρώτη προβολή ως «Work in Progress». Επίσης, το πρόγραμμα των Shorts περιλαμβάνει μια δυνατή επιλογή από 9 μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες.

Η Σοφία Σταυριανίδου τονίζει τη σημαντική υποστήριξη που έχει το Ελληνικό Φεστιβάλ του Βερολίνου από το υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια υπουργό Λίνα Μενδώνη. Φέτος το φεστιβάλ ξεκινά και μια νέα συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί στο OVAL του Babylon ένα masterclass από τον Διευθυντή του κύκλου ΓΕΦΥΡΕΣ, καθηγητή Δημήτρη Μαραγκόπουλο – ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στα 120 χρόνια της σχέσης ταινίας-κινούμενης εικόνας και μουσικής.

https://www.visitberlin.de/de/event/greek-film-festival-berlin

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος