7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών από τις 27 ως τις 30 Σεπτεμβρίου

Μετά το 6ο διαδικτυακό φεστιβάλ πέρσι, με την ηλεκτρονική συμμετοχή σημαντικών ποιητών από όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων οι Τζακ Χίρσμαν, Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι, Πολ Μουλντούν, Ντούνια Μιχαήλ κ.ά.), το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών επιστρέφει στις ζωντανές ποιητικές αναγνώσεις, που φέτος θα γίνουν αποκλειστικά σε ανοιχτούς χώρους, με τήρηση αποστάσεων και μάσκες απαραιτήτως.

Συμμετέχουν 60 Έλληνες και 12 ξένοι ποιητές από 9 χώρες.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Κύκλο Ποιητών, χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Ευαισθητοποιημένος στα κοινωνικά θέματα, ο Κύκλος Ποιητών διοργανώσε μια προφεστιβαλική εκδήλωση την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, με τίτλο δανεισμένο από ποίημα του Στρατή Πασχάλη, «Ιερά μου φαίνονται μόνο τα δέντρα και τα πουλιά»: στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης διαβάστηκαν «πράσινα ποιήματα», δηλαδή οικολογικά και φυσιολατρικά, για να τονιστεί η επιτακτική ανάγκη να στρέψουμε επιτέλους την προσοχή μας στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής, που δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή και την οικολογική καταστροφή που καθημερινά προκαλούμε με τον τρόπο ζωής μας. Είναι η δεύτερη προφεστιβαλική εκδήλωση, καθώς τον Αύγουστο είχε διοργανωθεί μία συνάντηση της ελληνικής ποίησης με την πορτογαλική.

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών από τις 27 ως τις 30 Σεπτεμβρίου

Στο κυρίως πρόγραμμα του φεστιβάλ, η τελετή έναρξης γίνεται στον θερινό κινηματογράφο «Δεξαμενή» τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελετή λήξης στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις πλαισιώνονται με μουσικές συνθέσεις και μελοποιήσεις της βραβευμένης δημιουργού Φένιας Χρήστου (πιάνο, φωνή), η οποία συμπράττει επί σκηνής με τη Στέλλα Τέμπρελη στο βιολοντσέλο και τον Ιάκωβο Παυλόπουλο στα κρουστά.

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών από τις 27 ως τις 30 Σεπτεμβρίου

Την Τρίτη 28/9 και την Τετάρτη 29/9 το πρόγραμμα περιλαμβάνει από τρεις ποιητικές αναγνώσεις την ημέρα, στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στην ταράτσα του Ιωνικού Κέντρου στην Πλάκα, στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και στην εμβληματική Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς. Η ποίηση δεν ακούγεται «γυμνή», αλλά σημαντικοί μουσικοί έρχονται να συνδράμουν το φεστιβάλ, όπως ο Ορφέας Περίδης με τον Ηλία Πιλάλη, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο σαξοφωνίστας Χάρης Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Στίγκας με το κοντραμπάσο του, που με τις μουσικές και τα τραγούδια τους δίνουν ατμόσφαιρα στις αναγνώσεις των ποιητών μας.

Συμμετοχές

Οι προσκεκλημένοι ξένοι ποιητές είναι ο Κρίστοφερ Μπάκεν (ΗΠΑ), μεταφραστής του Τίτου Πατρίκιου, ο πολυβραβευμένος Άλεν Μπέσιτς (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), που μαζί με τον Μάριαν Τσακάρεβιτς (Σερβία) διευθύνουν το περιοδικό λογοτεχνίας και τέχνης Polja, ο πολυγραφότατος Μετίν Τζενγκίς (Τουρκία), η Μάρια Ντεγιάνοβιτς, δυναμική νέα φωνή από την Κροατία, η ποιήτρια, μεταφράστρια και πανεπιστημιακός Λέντια Ντούση (Αλβανία), η Σαμπρίνα Φοσκίνι (Ιταλία), ο Νίκολα Ματζίροφ (Βόρεια Μακεδονία), που τον συνοδεύει η φράση του Μαρκ Στραντ πως η ποίησή του είναι «σαν ν’ ανακαλύπτεις έναν νέο πλανήτη στο ηλιακό σύστημα της φαντασίας». Κι ακόμα, ο τρομερός Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), που λόγω των μεταφράσεων έχει το δικό του κοινό στη χώρα μας, η Ελένη Σικελιανός (ΗΠΑ), δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού, η δική μας πια Αλίσια Ε. Στόλινγκς, που είμαστε περήφανοι επειδή μια τόσο σπουδαία ποιήτρια έχει επιλέξει να μένει μόνιμα στην Αθήνα, και ο ξεχωριστός Τζον Τριπουλάς (ΗΠΑ/Ελλάδα).

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών από τις 27 ως τις 30 Σεπτεμβρίου

Από την Ελλάδα συμμετέχουν ποιητές όλων των γενιών, από τη Ζέφη Δαράκη, τον Γιώργο Μαρκόπουλο και τον Γιάννη Αντιόχου ως τους νεότερους Νίκο Ερηνάκη, Ελένη Τζατζιμάκη και Θάνο Γώγο.

Σημαντική στιγμή του φεστιβάλ αποτελεί η ανακοίνωση και απονομή στην τελετή λήξης του βραβείου «The Barbara Fields-Siotis», το οποίο έχει θεσπίσει ο Κύκλος Ποιητών στη μνήμη ενός ανθρώπου που υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αφοσιωμένος αναγνώστης, υπέρμαχος και πάτρωνας της ποίησης. Το 2019 το βραβείο απονεμήθηκε στη Ζέφη Δαράκη, πέρσι στον κορυφαίο Κινέζο ποιητή Μπέι Ντάο, οπότε φέτος περιμένουμε με αγωνία το όνομα του Έλληνα ποιητή ή της ποιήτριας που θα τιμηθεί με το βραβείο.

Η ιστορία του Φεστιβάλ

Υπενθυμίζουμε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης ξεκίνησε το 2013, μέσα σε καιρούς κρίσης, με σκοπό να συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής ποίησης, να βάλει την Αθήνα στον χάρτη των ευρωπαϊκών λογοτεχνικών φεστιβάλ, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προβολή της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης στο εξωτερικό και στον διάλογό της με άλλες παραδόσεις και τέχνες.

Σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας ποίησης έχουν ήδη συμμετάσχει σε αυτό (Adam Zagajewski, Juan Carlos Mestre, Pia Tafdrup, Carolyn Forché, Jack Hirschman κ.ά), καθώς και ορισμένοι από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές-μέλη μας (Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Νάνος Βαλαωρίτης, Κατερίνα Αγγελάκη- Ρουκ, Αναστάσης Βιστωνίτης, Δήμητρα Χριστοδούλου κ.ά.), ενώ εδώ και τρία χρόνια έχει ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο φεστιβάλ Versopolis, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους Έλληνες ποιητές και ποιήτριες να προωθήσουν το έργο τους στο εξωτερικό.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ:
7ο Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος