43ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καΐρου: ρεκόρ συμμετοχών με έργα πολύ υψηλής ποιότητας, ιδίως από γυναίκες δημιουργούς

Το Cairo Film Connection ανακοινώνει την επιλογή 15 κινηματογραφικών ταινιών στην 8η διοργάνωσή του κατά τη διάρκεια του 43ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Καΐρου.

Σε αυτή τη νέα έκδοση έρχονται στην επιφάνεια ανερχόμενα ταλέντα και επιστρέφουν διάσημοι κινηματογραφιστές με τις νεότερες δημιουργίες τους.

Το Cairo Film Connection (CFC) παρουσίασε την επιλογή 15 αφηγηματικών ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης ή ολοκλήρωσης. Το CFC συμμετέχει στο πλαίσιο των Cairo Industry Days, σε συνεργασία με το Arab Cinema Center, κατά τη διάρκεια της 43ης έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου που θα διεξαχθεί από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Η επιτροπή του Cairo Film Connection επέλεξε από τα 110 υποβληθέντα σχέδια παραγωγής που καλύπτουν όλη την αραβική περιοχή και τη διασπορά της, 15 ταινίες. Αυτός ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος από την έναρξη του Cairo Film Connection. Το CFC θα παρουσιάσει τα νέα έργα των σκηνοθετών Lina Soualem, Soudade Kaadane, Mehdi Barsaoui, Ahd Kamel, Farida Zahran, Adham Al-Sherif, που έχουν ήδη ξεχωρίσει με το ταλέντο τους.

43ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καΐρου: ρεκόρ συμμετοχών με έργα πολύ υψηλής ποιότητας, ιδίως από γυναίκες δημιουργούς

“Φέτος λάβαμε έναν αριθμό ρεκόρ συμμετοχών με έργα πολύ υψηλής ποιότητας. Η πλειοψηφία τους προήλθε από πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, κάτι που αντικατοπτρίζει τον πλούτο και την παρορμητική δημιουργικότητα της νεολαίας στον αραβικό κόσμο, που θέλει να αφηγηθεί τις ιστορίες της”, ανέφερε ο Mohamed Hefzy, πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου (CIFF).

Το στέλεχος του φεστιβάλ, Chadi Zeneddine, πρόσθεσε κατά την παρουσίαση ότι “περισσότερο από το ένα τρίτο της επιλογής του 2021 αποτελείται από πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες, στους οποίους προστίθενται καταξιωμένοι σκηνοθέτες που προετοιμάζονται για τη δεύτερη ταινία τους καθώς και σκηνοθέτες που κάνουν το ντεμπούτο τους σε μεγάλου μήκους αφηγηματικές ταινίες, αφού έχουν πρώτα καθιερωθεί στον κόσμο του ντοκιμαντέρ, όπως η Tamara Stepanyan, η Sara Shazli και ο Nameer Abdelmassih. Αποφασίσαμε να πάρουμε ρίσκα στις επιλογές μας και να αναδείξουμε νέα και εκλεκτικά ταλέντα”.

Η φετινή επιλογή περιλαμβάνει οκτώ κινηματογραφικά έργα γυναικών σκηνοθετών, που αποτελεί την πλειοψηφία των επιλεγμένων ταινιών, πέντε έργα πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών και τρία μεγάλου μήκους αφηγηματικά έργα βραβευμένων σκηνοθετών, στις φιλμογραφίες των οποίων περιλαμβάνεται ένας αριθμός πολυταξιδεμένων ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, η επιλογή περιλαμβάνει πέντε έργα από την Αίγυπτο, τρία από την Τυνησία και από ένα έργο από την Αλγερία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Μαρόκο και τη Συρία.

Η επιλογή των κινηματογραφικών έργων περιλαμβάνει επτά αφηγηματικές μεγάλου μήκους δημιουργίες στο στάδιο της ανάπτυξης, τα: The Leftover Ladies (Αίγυπτος) της Farida Zahran, My Driver and I (Σαουδική Αραβία – Ηνωμένο Βασίλειο) του Ahd Kamel, Life After Siham (Αίγυπτος – Γαλλία) του Nameer AbdelMassih, Nour (Αίγυπτος) της Sara Shazli, In the Land of Aram (Λίβανος – Αρμενία) της Tamara Stepanyan, Ravens of the City (Αίγυπτος – Σουδάν) του Adham El-Sherif, και Aicha (Τυνησία – Γαλλία) του Mehdi Barsaoui.

Από την άλλη πλευρά, οι επιλεγμένες ταινίες ντοκιμαντέρ περιλαμβάνουν τρία υπό ανάπτυξη δημιουργήματα, τα: Bullets do not kill. Silence does (Τυνησία – Γαλλία) της Hind Meddeb, American Dream (Αίγυπτος) του Amir El Shenawy, και Bye bye Tiberias (Αλγερία, Γαλλία – Βέλγιο – Κατάρ) της Lina Soualem.

Επιπλέον, ο κατάλογος περιλαμβάνει 3 έργα μεγάλου μήκους αφηγηματικών ταινιών σε στάδιο προπαραγωγή, τα: A Summer In Boujad (Μαρόκο) του Omar Mouldouira, Alam – The Flag (Παλαιστίνη – Γαλλία) του Firas Khoury και Nezouh (Συρία) της Soudade Kaadan.

Επιπλέον, θα λάβουν μέρος δύο ντοκιμαντέρ σε προχωρημένο στάδιο, τα: Mohsen of Iraq (Ιράκ – Κόστα Ρίκα) του Ishtar Yasin και On The Hill (Τυνησία) του Belhassen Handous.

Το CFC παρέχει στον σκηνοθέτη και τον παραγωγό κάθε έργου την ευκαιρία να συναντηθεί με επαγγελματίες της διεθνούς βιομηχανίας για να προωθήσει τις ταινίες τους, να παρουσιάσει το έργο τους σε κριτική επιτροπή και να επιβραβευθούν με χρηματικά έπαθλα για να προωθήσουν την ολοκλήρωση των ταινιών τους.

Τα τελευταία τρία χρόνια, το CFC προσέφερε βραβεία αξίας άνω των 600.000 δολαρίων, τα οποία στήριξαν +120 Άραβες κινηματογραφιστές, μεταξύ άλλων τους Yousry Nasrallah, Kaouther Ben Hania, Sameh Alaa, Mehdi Barsaoui, Bassel Ghandour, Haider Rashid και Mayye Zayed.

Η 43η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, ακολουθώντας τις εγκεκριμένες υγειονομικές οδηγίες που έλαβε η αιγυπτιακή κυβέρνηση για να διασφαλίσει την ασφάλεια των επισκεπτών και του κοινού, του φεστιβάλ και της ομάδας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο πολυπληθή σε επισκέπτες και δημιουργούς στον αραβικό κόσμο και την Αφρική.

Είναι το μοναδικό φεστιβάλ στην αραβική και αφρικανική περιοχή που θεωρείται φεστιβάλ πρώτης γραμμής από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Παραγωγών Κινηματογράφου στο Παρίσι (FIAPF).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος