2η Διεθνής Μαθητική συνάντηση: «Η λογοτεχνία αλλιώς… σε καιρούς κρίσης»

Με τη συμμετοχή 200 μαθητών από 25 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ, 45 εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών και 50 εκπαιδευτικώ, άρχισε την Πέμπτη και συνεχίζεται και την Παρασκευή 8 Απριλίου η 2η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας, η οποία και φέτος, λόγω πανδημίας, διεξάγεται διαδικτυακά.

2η Διεθνής Μαθητική συνάντηση: «Η λογοτεχνία αλλιώς… σε καιρούς κρίσης»

Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε ως Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας, και συνεχίστηκε με επιτυχία από το 2012, ως μια καινοτόμα πρόταση διδασκαλίας και προώθησης της λογοτεχνίας.

Αντικείμενο της φετινής διαδικτυακής συνάντησης είναι «Η λογοτεχνία αλλιώς… σε καιρούς κρίσης» και οι επιμέρους θεματικές της είναι απολύτως επίκαιρες. Διότι η λογοτεχνία και η ποίηση, όπως ο άνθρωπος και η ζωή του επηρεάζονται από τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως κρίσεις, πανδημίες.

«Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», «Η πανούκλα», αλλά το δικό μας «Βαρδιάνος στα σπόρκα», είναι ενδεικτικά κάποια από έργα που φανερώνουν την επιρροή των κρίσεων στη λογοτεχνία και είναι μερικά από όσα θα τεθούν στη συνάντηση. Τα θέματα που θα συζητηθούν, με πρωταγωνιστές πάντα τους μαθητές και με τη συνδρομή εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, λογοτεχνών, καθηγητών πανεπιστημίου, κριτικών λογοτεχνίας, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών είναι:

Η λογοτεχνία σε καιρούς κρίσης, η πανδημία ως γραφή ιαματική, ποίηση που γράφτηκε στα χρόνια της πανδημίας Covid-19, ο έρωτας σε δύσκολους καιρούς, άσπρο – μαύρο: η εποχή των αντιθέσεων, η λογοτεχνία και η Ιστορία σε εποχές κρίσης και η μοναξιά πρωταγωνιστής σε λογοτεχνικά κείμενα.

Αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα σε καιρούς κρίσης διαβάζουν οι ηθοποιοί Θοδωρής Γκόνης, Ακύλας Καραζήσης, Στέλιος Μάινας, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Πιατάς.

«Η συνάντησή μας στόχο έχει τη διατήρηση της επαφής, την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων, τη δημιουργική συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών με εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Την εποχή της πανδημίας επιθυμούμε να δώσουμε βήμα στους μαθητές, να ακούσουμε τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους», αναφέρουν οι επικεφαλής της διοργάνωσης, ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου και η Δρ. Ασπασία Χασιώτη.

2η Διεθνής Μαθητική συνάντηση: «Η λογοτεχνία αλλιώς… σε καιρούς κρίσης»

Διοργανωτές της συνάντησης είναι το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ η ΕΡΤ είναι χορηγός επικοινωνίας.

Τη συνάντηση μπορεί να την παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος, όπως και την πρώτη μέρα έτσι και την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, από το www.livemedia.gr/logoallios22, από τις 9.30 το πρωί, έως τις 5 το απόγευμα, ή να την παρακολουθήσει σε επόμενο χρόνο, αφού το υλικό θα παραμείνει αναρτημένο στο Διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: Συντακτική ομάδα ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος