100 χρόνια «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις: Ταξιδιωτικό Φεστιβάλ σε 18 ευρωπαϊκές πόλεις

Από την Αθήνα στο Δουβλίνο, η Ευρώπη γιορτάζει τα 100 χρόνια του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις (James Joyce) με ένα ταξιδιωτικό φεστιβάλ.
Ο Τζέιμς Τζόις δημοσίευσε τον «Οδυσσέα» πριν από εκατό χρόνια. Ένα φεστιβάλ του αποδίδει φόρο τιμής σε 18 ευρωπαϊκές πόλεις, για να γιορτάσει την επικαιρότητα αυτού του μνημείου της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Το φεστιβάλ έγινε στη Μασσαλία το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

Εκατό χρόνια μετά τη δημοσίευση του «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόις, ενός σημαντικού έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα διεπιστημονικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ ξεκίνησε μια οδύσσεια σε 18 ευρωπαϊκές πόλεις γύρω από τα θέματα του βιβλίου του Ιρλανδού συγγραφέα, το οποίο εξακολουθεί να είναι επίκαιρο μέχρι σήμερα. Από την Αθήνα έως το Δουβλίνο, μέσω Βουδαπέστης, Σαν Σεμπαστιάν ή Μασσαλίας, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, φωτογράφοι, μουσικοί ή ακόμη και ειδικοί της γαστρονομίας, προτείνουν ιδέες, παραστάσεις και συζητήσεις γύρω από τον Οδυσσέα. Το μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόις (1882-1941), που εκδόθηκε στο Παρίσι τον Φεβρουάριο του 1922, αφηγείται την ιστορία του Λέοπολντ Μπλουμ, ενός συνηθισμένου Ιρλανδού, του οποίου οι περιπέτειες θυμίζουν εκείνες της Οδύσσειας του Ομήρου, όταν επιστρέφει από την Τροία, αλλά με την επιστροφή να τοποθετείται αυτή τη φορά στο Δουβλίνο.

Τζόις, μια ευρωπαϊκή φιγούρα

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας και η εκατονταετηρίδα του γιορτάστηκε φέτος με ενθουσιασμό στην Ιρλανδία. “Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν ο Τζόις ως ευρωπαϊκή φιγούρα περισσότερο από ότι ως ιρλανδική“, εξήγησε στο AFP ο Λίαμ Μπράουν (Liam Browne), ένας από τους καλλιτεχνικούς επιμελητές του «Οδυσσέα», μίας Ευρωπαϊκής Οδύσσειας, ενός καλλιτεχνικού προγράμματος που έχει λάβει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνολικό προϋπολογισμό τριών εκατομμυρίων ευρώ.
«Στη φαντασία του ο Τζέιμς Τζόις αλληλεπιδρούσε με το Δουβλίνο για να γράψει τα μυθιστορήματά του, αλλά στην πραγματικότητα η καθημερινή του ζωή λάμβανε χώρα σε ευρωπαϊκές πόλεις, σε σύνδεση με άλλους καλλιτέχνες», συνέχισε στο περιθώριο μιας από τις παραστάσεις του έργου στη Μασσαλία (Γαλλία). Στριμωγμένος στην πατρίδα του, την Ιρλανδία, όπου κυριαρχούσε ο συντηρητικός καθολικισμός, ο Τζέιμς Τζόις έζησε στο Παρίσι, όπου γνώρισε τον Βαλερί Λαρμπό (Valery Larbaud), τον ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ, στην Τεργέστη (Ιταλία) στη Ζυρίχη (Ελβετία) όπου και τελικά θάφτηκε.

Απόδοση δεσμευμένη στην κοινωνία

Για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας του «Οδυσσέα», ο Λίαμ Μπράουν και ο συνάδελφός του Σον Ντόραν (Sean Doran) από το Arts over Borders (Ιρλανδία), μαζί με την Ολλανδή παραγωγό Κλώντια Γούλγκαρ (Claudia Woolgar) από το Brave New World, οραματίστηκαν καλλιτέχνες σε 18 ευρωπαϊκές πόλεις να δημιουργούν παραστάσεις «που ασχολούνται με την κοινωνία και τα κοινωνικά ζητήματα».
«Δεν θέλαμε απλώς να γιορτάσουμε ένα μυθιστόρημα που έχει κλείσει 100 χρόνια, γιατί πιστεύουμε ότι ο «Οδυσσέας» είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρος, ενόψει των θεμάτων που θίγονται στο μυθιστόρημα»: ο συντηρητισμός, η εξορία, ο εθνικισμός, η θέση της γυναίκας, συνεχίζει ο Λίαμ Μπράουν. Στη Μασσαλία, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, οι Ιρλανδοί και Βρετανοί καλλιτέχνες Gethan και Myles, που συνδέονται με τη θεατρική κολεκτίβα “ildi!Eldi” με έδρα τη Μασσαλία, ανεβάζουν την παράσταση “We All Fall / Αφήγηση για τη μετανάστευση και την εξορία”, δύο θέματα στενά συνδεδεμένα με τον Τζόις.

Στη Μασσαλία, οι εξόριστοι είναι ηθοποιοί της παράστασης

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα εργαστήρια “Jeanne Barret”, εγκατεστημένα σε μια παλιά αποθήκη του 19ου αιώνα που μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό πόλο και τόπο υποδοχής των κατοίκων της λαϊκής συνοικίας Crottes στα βόρεια της Μασσαλίας. Ηθοποιοί, μετανάστες και θεατές συμμετείχαν από κοινού σε μια παράσταση που μας θύμισε τα περάσματα της Μεσογείου, όπου χιλιάδες άνδρες και γυναίκες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από τις διώξεις ή τη φτώχεια. Χιλιάδες πεθαίνουν, άλλοι φτάνουν με ασφάλεια και πρέπει στη συνέχεια να γράψουν μια ιστορία για να προσπαθήσουν να λάβουν άσυλο.
Φτάνοντας στη Μασσαλία από το Αφγανιστάν, το Σουδάν, την Αλγερία, τη Γουινέα ή τη Συρία, αρκετοί εξόριστοι που μαθαίνουν γαλλικά και ξαναχτίζουν τη ζωή τους στη Γαλλία συμμετείχαν σε αυτή τη δημιουργία. “Φαινόταν αδύνατο να μιλήσουμε γι’ αυτούς χωρίς να είναι ηθοποιοί στην παράσταση”, λέει η Sophie Cattani, συνιδρύτρια του “ildi!Eldi”. Το έργο συνεχίζεται σε όλη την Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Η «Οδύσσεια» θα καταλήξει στην Ιρλανδία, στο νότο, το Δουβλίνο, και στη συνέχεια στο βορρά, στο Ντέρι, όπου θα έρθουν γυναίκες καλλιτέχνες από τις 18 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πηγή:West Observer

https://westobserver.com/news/europe/from-athens-to-dublin-europe-celebrates-100-years-of-james-joyces-ulysses-with-a-traveling-festival/

Επιμέλεια: Ιάσων Λαδέας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος