Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Μασκ συστήνει λογαριασμούς με αντισημιτικό περιεχόμενο

Ο Μασκ αναγκάστηκε να διαγραψει την ανάρτηση αυτή μετά από οργισμένες αντιδράσεις πολλών χρηστών.

Την περασμένη Κυριακή ο Ίλον Μασκ, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), συνέστησε στους 159 εκατομμύρια ακολούθους του να ακολουθούν λογαριασμούς οι οποίοι είναι γνωστοί για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και για το αντισημιτικό περιεχόμενο που προωθούν.

«Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε τον πολέμο σε πραγματικό χρόνο, ακολουθήστε τους λογαριασμούς @WarMonitors & @sentdefender», έγραψε ο Μασκ σε ανάρτησή του στο X το πρωί της Κυριακής (08/10). Την ανάρτηση αυτή την είδαν 11 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε τρεις ώρες, προτού ο Μασκ τη διαγράψει μετά από τις οργισμένες αντιδράσεις πολλών χρηστών.

«Ο λογαριασμός που προτείνει ο Μασκ είναι ένας αντισημιτικός λογαριασμός με ιστορικό διάδοσης παραπληροφόρησης», έγραψε ο Σαμ Σόκολ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Όπως αναφέρει η Washington Post, και οι δύο λογαριασμοί είχαν διαδώσει τον Μάιο ότι είχε συμβεί έκρηξη κοντά στον Λευκό Οίκο. Πριν από ένα χρόνο ο λογαριασμός War Monitor είχε γράψει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στα ΜΜΕ και τις τράπεζες είναι σιωνιστές».

Οι ερευνητές δήλωσαν στην Washington Post ότι η νέα σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας ήταν μια πρώιμη δοκιμή για το πώς το ανανεωμένο Χ μεταφέρει ακριβή δεδομένα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κρίσης και ότι η άμεση εντύπωση ήταν κακή.

«Οι ανεπίσημες ενδείξεις ότι το Χ έχει αποτύχει σε αυτό το τεστ είναι άφθονες», δήλωσε ο Μάικ Κόλφιλντ, ερευνητής στο Κέντρο Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Μπείτε στην πλατφόρμα, κάντε μια αναζήτηση για το Ισραήλ ή τη Γάζα – δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε αμφίβολες ή διαψευσμένες πληροφορίες».

Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις ο Μασκ παρακάλεσε τους χρήστες του X να μην αναρτούν ψευδείς ειδήσεις.

«Όπως πάντα, παρακαλώ προσπαθήστε να μείνετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αλήθεια, ακόμη και για πράγματα που δεν σας αρέσουν», έγραψε σε ανάρτησή του στο X. «Αυτή η πλατφόρμα φιλοδοξεί να μεγιστοποιήσει το σήμα/θόρυβο της ανθρώπινης συλλογικότητας».

«Αυτός ο ιστότοπος είναι ένας βόθρος παραπληροφόρησης», απάντησε στον Μασκ ο πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα και podcaster Τόμι Βιέτορ. «Το έχετε κάνει εκθετικά χειρότερο, και μόλις σήμερα το πρωί συστήσατε έναν λογαριασμό που είναι γνωστό ότι είναι αντισημιτικός και ότι διαδίδει ψέματα. Κατά τα άλλα, εξαιρετική δουλειά», έγραψε.

Άλλοι λογαριασμοί στο X προσέλκυσαν χρήστες αναρτώντας φωτογραφίες ή βίντεο από παλαιότερες επιθέσεις, καθώς και ψευδείς ισχυρισμούς ότι το Ιράν ή άλλες χώρες συμμετείχαν στη σύγκρουση. Ένας λογαριασμός που μιμούταν την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ψευδώς ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η ανάρτηση αυτή συγκέντρωσε περισσότερες από 700.000 προβολές. Αρκετοί χρήστες ανάρτησαν ένα πλαστό έγγραφο που έλεγε ότι ο Λευκός Οίκος είχε εγκρίνει βοήθεια ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ. Ένα ευρέως διαδεδομένο βίντεο, που υποτίθεται ότι δείχνει έναν μαχητή της Χαμάς να καταρρίπτει ένα ισραηλινό ελικόπτερο, ήταν στην πραγματικότητα ένα απόσπασμα από ένα βιντεοπαιχνίδι, αναφέρει το BBC Verify.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν αναγκάστηκε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους μετά τη διάδοση μιας ψευδούς είδησης ότι η ομάδα επιδιώκει να συμμετάσχει στη σύγκρουση, αναφέρει το WIONews.

Οι ερευνητές έχουν δηλώσει ότι το X έχει χάσει την αξιοπιστία του από τότε που το αγόρασε ο Μασκ πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρωσική προπαγάνδα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία έφτασε φέτος σε περισσότερους ανθρώπους στο Χ από ό,τι πέρυσι.

«Οι χρήστες που έχουν πληρώσει για τα μπλε σήματα επαλήθευσης έχουν οικονομικό κίνητρο να κάνουν LARP [live action role-play] ως πολεμικοί ρεπόρτερ ανασύροντας παλιές ιστορίες ή ψεύτικο υλικό», έγραψε ο Έμερσον Μπρούκινγκ, ερευνητής στο Εργαστήριο Ψηφιακής Εγκληματολογίας του Atlantic Council. «Ο Ίλον Μασκ το επιτρέπει αυτό», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ αφαίρεσε τους τίτλους από τα ειδησεογραφικά άρθρα που μοιράζονται οι χρήστες, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μειώσει την επισκεψιμότητα στους ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Ο Μασκ έχει επίσης κατηγορήσει ορισμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητικές ομάδες που παρακολουθούν την παραπληροφόρηση, ότι ασκούν αντισυνταγματική λογοκρισία. Έχει επίσης απειλήσει να μηνύσει την Anti-Defamation League για τις εκθέσεις της που δείχνουν αύξηση των αντισημιτικών αναρτήσεων στο X από τότε που ο Μασκ το αγόρασε τον περασμένο Οκτώβριο.

ΠΗΓΗ: Washington Post, Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος