Ποιος είναι ο Χαβιέ Όλιβαν, ο νέος COO της Meta

Ως γενική διευθύντρια της Meta (πρώην Facebook), η Σέριλ Σάντμπεργκ ήταν μία από τις πιο προβεβλημένες γυναίκες μάνατζερ στον κόσμο της τεχνολογίας παγκοσμίως για περισσότερο από μία δεκαετία. Την Τετάρτη (01/06), η Σάντμπεργκ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την εταιρεία σε ανάρτησή της στο Facebook, προσθέτοντας πως θέλει να εστιάσει στο ίδρυμα και στο φιλανθρωπικό έργο της. Την θέση της θα πάρει ο υπεύθυνος ανάπτυξης (chief growth officer) της εταιρείας, Χαβιέ Όλιβαν, ο οποίος διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην εκρηκτική ανάπτυξη του Facebook επί 15 χρόνια.

«Ήμουν κυρίως πίσω από τα παρασκήνια. Επικεντρωνόμουν στη συνεργασία με τις ομάδες μας για την ανάπτυξη προϊόντων που εξυπηρετούν δισεκατομμύρια ανθρώπους και εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Όλιβαν σε ανάρτησή του στο Facebook, την Τετάρτη.

Ποιος είναι ο Χαβιέ Όλιβαν

Ο Χαβιέ Όλιβαν, ο οποίος μεγάλωσε στην περιοχή των Πυρηναίων της βόρειας Ισπανίας, κατέχει πτυχία ηλεκτρολόγου και βιομηχανικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρα και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Στο Στάνφορντ, ήταν ένας από τους πρώτους χρήστες του Facebook και μάλιστα σκόπευε να δημιουργήσει μια ισπανική έκδοση του κοινωνικού δικτύου, όταν ο Ζούκερμπεργκ τον προσέγγισε και του ζήτησε να αναλάβει την ομάδα ανάπτυξης του Facebook. Ο Όλιβαν αποδείχτηκε εξαιρετικά ικανός για το έργο, καθώς η ομάδα ανάπτυξης απέκτησε γρήγορα τεράστια επιρροή εντός της εταιρείας. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο Όλιβαν το 2010 στο VentureBeat, προώθησε την επέκταση του Facebook σε χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Ινδονησία και η Βραζιλία.

Η ομάδα ανάπτυξης συνέβαλλε στην απόφαση του Facebook να εξαγοράσει το Snaptu, ένα ισραηλινό startup που ανέπτυσσε εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα με λιγότερες δυνατότητες από τα smartphones. Η νεοσύστατη εταιρεία είχε δημιουργήσει μια απλοποιημένη έκδοση του Facebook που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε παλαιότερα τηλέφωνα και δεν απαιτούσε δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Σε αυτή την τεχνολογία βασίστηκε και το Facebook Lite, το οποίο ήταν το κλειδί για την πορεία της εταιρείας. Από το 2017, το Facebook είχε 200 εκατομμύρια χρήστες σε χώρες όπως το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές και η Νιγηρία.

Στη νέα του θέση, ο Όλιβαν θα συνεχίσει να ηγείται των υποδομών και της εταιρικής ανάπτυξης. Ωστόσο, το χαρτοφυλάκιό του θα περιλαμβάνει τις διαφημίσεις και τα επιχειρηματικά προϊόντα, έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε ανάρτηση του στο Facebook, την Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: Fast Company

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος