Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Μαρίν Λεπέν

Για τρίτη φορά, η Μαρίν Λεπέν απέτυχε να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους να την εκλέξουν πρόεδρο, ωστόσο είδε τα ποσοστά της να εκτοξεύονται.

Η Λεπέν «καθάρισε» το κόμμα της από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, «μαλάκωσε» το πολιτικό της προφίλ και εμφανίστηκε στην τηλεόραση χαμογελώντας καθησυχαστικά και φορώντας ουδέτερα χρώματα.

Εγκατέλειψε την ιδέα για το Frexit – αν και πολλοί υποστήριξαν ότι η πρόθεσή της να δημιουργήσει μια «συμμαχία» ευρωπαϊκών εθνών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ουσιαστικά μια κρυφή έξοδος από την ΕΕ. Έχει δηλώσει επίσης ότι είναι πλέον αντίθετη με την επαναφορά της θανατικής ποινής και την απαγόρευση του δικαιώματος διπλής ιθαγένειας, ενώ παραμένει σταθερά κατά της μετανάστευσης.

Το βράδυ της Κυριακής (24/4), η Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της, ενώ υποστήριξε ότι το προβλεπόμενο ποσοστό (42%) αντιπροσωπεύει μια νίκη και δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα εναντίον του Μακρόν.

«Εκατομμύρια συμπατριώτες μας επέλεξαν εμάς και την αλλαγή. Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ και η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον γαλλικό λαό είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Αυτή η ήττα είναι από μόνη της μια μορφή ελπίδας», δήλωσε στους υποστηρικτές της.

Η υπόσχεση της Λεπέν να συνεχίσει τον αγώνα και «να μην εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλλία» θέτει σε αμφιβολία τη δέσμευσή της να παραιτηθεί από τις προεδρικές της φιλοδοξίες. Αν και είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια, η ομιλία της το βράδυ του δεύτερου εκλογικού γύρου, άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια νέα υποψηφιότητα για την ηγεσία της Γαλλίας.

Στα 53 της χρόνια, εξακολουθεί να είναι ακόμη νέα με γαλλικούς πολιτικούς όρους, αν και ο 44χρονος Μακρόν και η ομάδα του έχουν μειώσει τον μέσο όρο ηλικίας κατά μερικές δεκαετίες. Ωστόσο, η Λεπέν έχει δηλώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει εντελώς την πολιτική για να περάσει περισσότερο χρόνο με τις γάτες της.

«Έχω γίνει εκτροφέας γατών. Είναι ένα πάθος. Κάποιος μπορεί να κάνει πολιτική έχοντας παράλληλα ένα επάγγελμα ή να μετατρέψει ένα πάθος σε επάγγελμα», ειχε δηλώσει πέρυσι στο ραδιόφωνο RTL.

Η Λεπέν ανέλαβε το κόμμα Εθνικό Μέτωπο του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν το 2011 και άρχισε να «καθαρίζει» την εικόνα του. Ο Λεπέν είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία το 2002, όταν κέρδισε απροσδόκητα μια θέση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με μόλις 16,9% των ψήφων. Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 17,9% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, στις οποίες ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ αντιμετώπισε τον Νικολά Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο. Ο Ολάντ κέρδισε. Το 2017, η Λεπέν συγκέντρωσε 21,3% στον πρώτο γύρο και αντιμετώπισε τον Μακρόν στον δεύτερο. Ο Μακρόν κέρδισε και η Λεπέν άλλαξε το όνομα του κόμματος σε Rassemblement National (RN).

Στις φετινές εκλογές, η Λεπέν αύξησε το σκορ της στον πρώτο γύρο στο 23,25%. Ωστόσο, η ψήφος της ακροδεξιάς ήταν μοιρασμένη μεταξύ αυτής και του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος συγκέντρωσε 7,1%, γεγονός που υποδηλώνει ότι το αποτέλεσμά της θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο.

Η Λεπέν παρέδωσε τα ηνία του κόμματός της στον ανερχόμενο Τζόρνταν Μπαρντέλα, έναν 26χρονο γιο Ιταλών μεταναστών που μεγάλωσε σε μια υποβαθμισμένη συνοικία του Παρισιού. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι νέοι που περιμένουν στα παρασκήνια, συμπεριλαμβανομένης της ανιψιάς της Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία υποστηρίξε τον Ζεμούρ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Ακόμη και αν η Μαρίν Λεπέν δεν είναι εξαιρετική στην προεκλογική εκστρατεία, είναι πολύ καλή στην οργάνωση του κόμματος. Η δύναμή της ήταν να διατηρεί ένα ενιαίο μέτωπο στο εσωτερικό του. Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό θα καταρρεύσει χωρίς αυτήν», δήλωσε στην Guardian ο Αντουάν Μπριστιέλ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Γνώμης του Ιδρύματος Jean-Jaurès.

ΠΗΓΗ: The Guardian 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος