Ποια θα είναι η επόμενη φάση του κυβερνοπολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία

Ο κυβερνοπόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει. Η εκστρατεία της Ρωσίας μπορεί να είναι το πρώτο σημαντικό παράδειγμα του αιώνα για τον πολύπλευρο πόλεμο ή τον «πόλεμο 360», όπως τον έχει αποκαλέσει το Πεντάγωνο. Σε αυτό το είδος πολέμου, τα όπλα, οι βόμβες και τα αεροπλάνα, είναι μόνο ένα μέρος μιας στρατηγικής στην οποία εργαλεία όπως η παραπληροφόρηση, τα βιολογικά όπλα και ο κυβερνοπόλεμος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει καταιγισμό κυβερνοεπιθέσεων που έχουν θέσει εκτός λειτουργίας ουκρανικούς ιστότοπους και έχουν θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες υπολογιστές. Σύμφωνα με το άρθρο του Fast Company, οι κυβερνοεπιθέσεις πιθανότατα ξεκίνησαν πολύ πριν τα πρώτα ρωσικά τανκς περάσουν τα σύνορα στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα.

Ενώ ο ρωσικός στρατός συγκέντρωνε τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό του κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολύ πιθανόν να «φύτευε» κακόβουλο κώδικα μέσα στα δίκτυα των ουκρανικών οργανισμών, τον οποίο θα μπορούσε απλώς να ενεργοποιήσει μετά την έναρξη της επίγειας επίθεσης. Κάποιος από αυτόν τον κώδικα θα μπορούσε να περιμένει αδρανής, αυτή τη στιγμή, δήλωσε στο Fast Company ο Στάντον Τζόουνς, διευθυντής και κύριος αναλυτής της ISG, μιας παγκόσμιας εταιρείας ερευνών και παροχής συμβουλών.

Ο Πούτιν θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ασάφεια γύρω από τις κυβερνοεπιθέσεις προς όφελός του.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει ήδη πολύ κακόβουλο λογισμικό στα ουκρανικά συστήματα, και ενδεχομένως ακόμη και σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, το οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί, και αυτός είναι πραγματικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή. Τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να στοχεύουν στη διατάραξη κρίσιμων υποδομών, όπως αγωγοί και ηλεκτρικά δίκτυα», πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και στο αμερικανικό έδαφος. Οι Ρώσοι κυβερνοεγκληματίες έχουν επιτεθεί και στο παρελθόν σε αμερικανικά ιδρύματα και εταιρείες, αλλά με μια ρωσική εισβολή να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και το ΝΑΤΟ σε επιφυλακή, μια τέτοια επίθεση τώρα θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA), που δημιουργήθηκε το 2018 για την προστασία των κρίσιμων υποδομών από κυβερνοαπειλές, προειδοποιεί εδώ και μήνες για την πιθανότητα ρωσικής ψηφιακής επίθεσης. Συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές εταιρείες ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν τις άμυνές τους απέναντι στο ενδεχόμενο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων.

«Εάν η Ρωσία επιδιώξει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των εταιρειών μας και των κρίσιμων υποδομών μας, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», δήλωσε την Πέμπτη (24/2) ο Τζο Μπάιντεν. Το ερώτημα είναι αυτό της αναλογικότητας. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να απαντήσουν με μια κυβερνοεπίθεση, ή έναν παραδοσιακό πόλεμο, ένα αποτέλεσμα που η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει πολύ να αποφύγει.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν επίσης να απειλήσουν με κυβερνοπόλεμο για να αποτρέψουν τη ρωσική κυβερνοεπίθεση, δήλωσε στο Fast Company ο Τζος Γουλφ της Lux Capital, μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει σε επιστημονικές και αμυντικές τεχνολογίες.

«Οι ΗΠΑ μπορεί να δείξουν ότι οι ίδιοι και οι σύμμαχοί τους -Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, ουκρανοί χάκερ- μπορούν να αναπτύξουν άμεση ψηφιακή αναστάτωση, χωρίς την χρήση συμβατικών όπλων, ψηφιακό βανδαλισμό ή φυσικό σαμποτάζ της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο, της ηλεκτρικής ενέργειας, των σιδηροδρομικών ρελέ, ή διακοπή των γραμμών ανεφοδιασμού», σημείωσε ο Γουλφ.

Ο Γουλφ πιστεύει ότι αν ο Πούτιν ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση και προσπαθεί να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονέτα, η επιθετική κυβερνοπολεμική στρατηγική των συμμάχων θα μπορούσε να αλλάξει.

«Τότε θα πρέπει να διαταράξουν τις ρωσικές επικοινωνίες μέσα στην Ουκρανία και να βοηθήσουν τους ντόπιους αντάρτες να ανατρέψουν την επίθεση και να ανακαταλάβουν στρατηγικές πόλεις με τη βοήθεια της ξένης βοήθειας, στις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν την πατρίδα τους», είπε ο Γουλφ.

Υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος λανθασμένων υπολογισμών και λαθών. Μπορεί να είναι ευκολότερο να παρερμηνευθούν ή να αποδοθούν λανθασμένα, μυστικές επιθετικές ενέργειες, μέσα στα δίκτυα επικοινωνιών και υποδομών. Ενέργειες όπως οι αεροπορικές επιδρομές, συμβαίνουν σε ανοιχτό χώρο και αφήνουν φυσικά αποδεικτικά στοιχεία. Ο Γουλφ εκτιμά ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ασάφεια γύρω από τις κυβερνοεπιθέσεις, προς όφελός του.

«Θα ήταν λογικό να περιμένουμε να δούμε κάποια νοσοκομεία ή άλλα συστήματα-κλειδιά να δέχονται επίθεση από χάκερ που θα απαιτούν να πληρωθούν σε κρυπτονομίσματα και οι οποίοι στη συνέχεια θα ισχυριστούν ότι το κάνουν ανεξάρτητα αλλά ότι έχουν την ρωσική υποστήριξη», εκτιμά ο Γουλφ. Ο Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να επιμείνει δημοσίως ότι πρόκειται για κακοποιά στοιχεία τα οποία και καταγγέλλει. Αλλά η ζημιά θα έχει γίνει και η απόφαση για τη σωστή αντίδραση είναι δύσκολη και επικίνδυνη.

Εν τω μεταξύ, ένα μεγάλο μέρος των αμερικανών, τώρα συνειδητοποιεί ότι η κυβερνοτρομοκρατία είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του. Ορισμένοι ειδικοί έχουν παροτρύνει τους ανθρώπους να “κατεβάσουν” και να εγκαταστήσουν τις ενημερώσεις ασφαλείας που είναι διαθέσιμες για τις προσωπικές τους συσκευές.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται με διάφορους τρόπους.

«Συμβουλεύουμε εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων, οπότε σκεφτόμαστε πάντα τρόπους για να αποτρέψουμε πράγματα από το να συμβούν», δήλωσε ο Ντάνιελ Στράκμαν, διευθύνων σύμβουλος της A&C Advisors LLC. «Πολλοί άνρθωποι που κάνουν αλγοριθμικές συναλλαγές ‘κατεβάζουν’ τα δεδομένα τους σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους μακριά από το cloud για να τα προστατεύσουν. Δεν έχει σημασία ποιος διαχειρίζεται τις υπηρεσίες cloud», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: Fast Company

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος