Ποια διατροφή συμβάλλει στην υγιή γήρανση των γυναικών

Τι έδειξε μακροχρόνια μελέτη.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες και υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας κατά τη μέση ηλικία έχουν αυξημένες πιθανότητες να διατηρήσουν καλή σωματική και πνευματική υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες και υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες—κυρίως από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια—είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν σωματικά και πνευματικά υγιείς με την πάροδο του χρόνου. Ομοίως, εκείνες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες είχαν 17% αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς στην τρίτη ηλικία. Αντίθετα, διατροφές πλούσιες σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες συνδέθηκαν με 13% λιγότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Μεθοδολογία και ευρήματα

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Network Open» βασίστηκε σε δεδομένα από τη μακροχρόνια μελέτη Nurses’ Health Study, μια μεγάλη μελέτη κοόρτης που περιλάμβανε 47.513 γυναίκες με μέσο όρο κατά την έναρξη της μελέτης τα 48,5 έτη. Η διατροφή τους αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίων συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων από το 1984 και το 1986. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων, τους επεξεργασμένους και υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες, την κατανάλωση φυτικών ινών και τον γλυκαιμικό δείκτη.

Η υγιής γήρανση ορίστηκε από συνδυασμό παραγόντων: απουσία χρόνιων ασθενειών, διατήρηση γνωστικής και σωματικής λειτουργίας και καλή ψυχική υγεία. Το αποτέλεσμα αυτό αξιολογήθηκε το 2014 ή 2016 μέσω αναλυτικών ερωτηματολογίων. Η ανάλυση βασίστηκε σε πολυπαραγοντικά μοντέλα παλινδρόμησης για την εκτίμηση της συσχέτισης μεταξύ διατροφικών προτύπων και υγιούς γήρανσης.

«Σε αυτή τη μελέτη κοόρτης γυναικών, η πρόσληψη υδατανθράκων από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και φυτικές ίνες κατά τη μέση ηλικία συνδέθηκε θετικά με την υγιή γήρανση. Αντίθετα, η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων συνδέθηκε αρνητικά», έγραψαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις υπάρχουσες διατροφικές οδηγίες που υποστηρίζουν τη φυτικής προέλευσης διατροφή ως θεμέλιο για τη μακροχρόνια υγεία. Για τις γυναίκες στη μέση ηλικία—μια κρίσιμη περίοδο για την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης ή γνωστική έκπτωση—οι προσεκτικές επιλογές υπέρ των μη επεξεργασμένων, πλούσιων σε ίνες υδατανθράκων μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη.

«Τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με άλλα ευρήματα που συνδέουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων, και πλέον βλέπουμε τη συσχέτιση και με τα αποτελέσματα στη σωματική και γνωστική λειτουργία», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής στα τμήματα διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Harvard Chan.

Αυτή η μεγάλης κλίμακας μελέτη παρέχει ισχυρά στοιχεία ότι η ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται στη μέση ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υγείας για τις γυναίκες.

Περιορισμοί

Παρότι η μελέτη έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, παρουσιάζει και κάποιους περιορισμούς. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες ήταν κυρίως λευκές επαγγελματίες υγείας, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διεξαγωγή μελλοντικών ερευνών για την επιβεβαίωση των ευρημάτων σε πιο ποικιλόμορφους πληθυσμούς.

ΠΗΓΗ: Medscape

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος