Πλήρης απαξίωση της Επιτροπής Διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα

«Είχε το όνομα αλλά όχι τη χάρη» η σημερινή  επιτροπή διαβούλευσης που συνεδρίασε στο Δημαρχείο Βόλου, με θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βόλου 2016, που το απόγευμα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρέστησαν μόνο πέντε από τους δεκάδες φορείς που την απαρτίζουν και μόνο ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς από τη μείζονα μειοψηφία.

Ανοίγοντας τη διαβούλευση ο δήμαρχος Αχ. Μπέος επισήμανε ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στα σχολεία – θα αξιοποιηθούν και τα χρήματα από τις εκπτώσεις άλλων έργων (περίπου 800.000 ευρώ)-  και να αλλαχθεί το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού. Αρχικά θα γίνει αλλαγή των λαμπτήρων με led  σε  κεντρικές οδικές αρτηρίες και στη συνέχεια σε ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα. Σημείωσε δε ότι ο Δήμος σε βάθος τετραετίας θα εξοικονομήσει πέντε εκ. ευρώ, αν ολοκληρωθεί το έργο.  «Η εταιρία θα αναλάβει για 10 χρόνια την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου  και μέσα από την εξοικονόμηση θα αποπληρώνεται η κατασκευή. Κέρδος, θα είναι ακόμη και τα έξοδα συντήρησης , που τα εκτιμούμε σε 300.000 € ετησίως», επισήμανε.Ο γ.γ. του Δήμου ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθούν ανταποδοτικά τέλη σε ιδιώτη  και η σύμβαση παραχώρησης είναι ενδεικτική. Η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα επισήμανε ότι για το έργο απαιτείται μία πολύ καλή οικονομοτεχνική μελέτη.

Κόντρα Σταυρίδη-Καπούλα για κυκλοφοριακή μελέτη

Το γεγονός ότι στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται σημαντικά ποσά για μελέτες που αφορούν κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές ενότητες, χωρίς όμως να έχει γίνει επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης για το Πολεοδομικό Συγκρότημα επισήμανε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα. Η τοποθέτησή της προκάλεσε την αντίδραση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Θαν. Σταυρίδη ο οποίος επισήμανε ότι η δημοτική αρχή τόλμησε να κάνει παρεμβάσεις αλλά έβρισκε μπροστά της τον εισαγγελέα και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις στην Ιάσονος και τη Δημητριάδος αποδίδουν και με καλύτερη αστυνόμευση θα βελτιωθεί κατά πολύ η κυκλοφορία στο κέντρο.

«Αυτές οι μελέτες μας έφαγαν. Εμείς το ξεπερνάμε αυτό και στο τέλος της πενταετίας θα έχουν γίνει άλματα», τόνισε ο Θαν. Σταυρίδης.  Παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και επισήμανε ότι διερευνώνται τρόποι  να ισχύσει ένα σύστημα μικτό, με κάρτες και ηλεκτρονικά, όπως γίνεται στην Κύπρο.

Ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε και στη σημαντική μείωση των πόρων των ΟΤΑ ενώ τόνισε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου κάνουν τις περισσότερες μελέτες που στόχο έχουν την ανακούφιση της καθημερινότητας του πολίτη.  Η πρόεδρος του ΤΕΕ απάντησε ότι η κυκλοφοριακή μελέτη είναι πάγια τακτική και ότι τα μέτρα που παίρνει η Δημοτική Αρχή είναι αποσπασματικά και δημιουργείται πρόβλημα σε άλλο σημείο. Τόνισε δε ότι το ποσό των 100.000 € για μελέτες, είναι αρκετό για να γίνει επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης.

Την έλλειψη επαρκούς σήμανσης  στην πόλη του Βόλου, κάτι για το οποίο παραπονούνται πολλοί τουρίστες, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αναστασίου, όπως και το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής είναι αποσπασματικές, για να δεχθεί επίθεση από τον κ. Σταυρίδη που τον κατηγόρησε ότι κάνει στείρα αντιπολίτευση.

Ο Μ. Πατσιαντάς αναφέρθηκε στη μείωση των πόρων προς την Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι πλέον από την ασυδοσία, περάσαμε στην πενία ενώ τόνισε ότι στο τρίτο μνημόνιο δεν γίνεται καμία αναφορά στην αποκέντρωση στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του Κράτους. «Γι’ αυτό οι Δήμοι πρέπει να γίνουν πυρήνες αντίστασης απέναντι σ’ αυτή την πολιτική που πλήττει τους ίδιους και την κοινωνία», τόνισε.

Το Δημοτικό Θέατρο

Η δημοτική αρχή εξετάζει ακόμη το πώς θα γίνουν οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου ώστε να δοθεί και πάλι σε χρήση. Ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Διαμαντίδης, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση της κας Καπούλα, ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα, ανέφερε ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 θα αποφαιστεί πως θα γίνει η παρέμβαση. «Θα γίνει στατική ενίσχυση του κτιρίου, που εκτιμούμε  ότι θα κοστίσει 6 εκ. ευρώ μετά τις εκπτώσεις που θα δοθούν»

Τέλος, για το γκαράζ της Φιλελλήνων, ανέφερε ότι είναι έργο που λιμνάζει  εδώ και 15 χρόνια, ο εργολάβος είναι έκπτωτος, γίνεται εκκαθάριση με επιβάρυνση 5 εκ. € για το Δήμο, εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα και εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος