Πιθανή οικολογική καταστροφή στην Καλιφόρνια: Διέρρευσαν στη θάλασσα 573.000 λίτρα αργού πετρελαίου

Περίπου 573.000 λίτρα αργού πετρελαίου διέρρευσαν από αγωγό που έσπασε στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας και άρχισαν να ξεβράζονται σε παραλίες και υγροτόπους, μαζί με αρκετά νεκρά ζώα.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε τη διαρροή στις 9 π.μ. τοπική ώρα το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το CNN. Η πετρελαιοκηλίδα καλύπτει τώρα περίπου 33,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει αρχίσει να ξεβράζεται στην ακτογραμμή μεταξύ της Huntington Beach και της Newport Beach, προκαλώντας εκτεταμένο κλείσιμο των παραλιών που θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες, σύμφωνα με το Reuters.

«Σε μια χρονιά που ήταν γεμάτη με απίστευτα δύσκολα ζητήματα, αυτή η πετρελαιοκηλίδα αποτελεί μια από τις πιο καταστροφικές καταστάσεις που έχει αντιμετωπίσει η κοινότητά μας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε στο Associated Press η Κιμ Καρ, δήμαρχος του Huntington Beach. Χαρακτήρισε επίσης τη διαρροή ως «περιβαλλοντική καταστροφή» και δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «δυνητική οικολογική καταστροφή».

Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το πετρέλαιο προήλθε από διαρροή σε υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέεται με υπεράκτια γεωτρητική εγκατάσταση που ανήκει στην Beta Offshore, θυγατρική της Amplify Energy με έδρα το Χιούστον. Η εταιρεία έκλεισε τον αγωγό και απορρόφησε όλο το υπόλοιπο πετρέλαιο για να αποτρέψει περαιτέρω διαρροή. Έστειλε επίσης ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) στο σημείο για να προσδιορίσει τι ακριβώς πήγε στραβά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Amplify Energy. Ένας ευρείας κλίμακας καθαρισμός που περιλαμβάνει ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Πιθανή οικολογική καταστροφή στην Καλιφόρνια: Διέρρευσαν στη θάλασσα 573.000 λίτρα αργού πετρελαίου
(AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η πετρελαιοκηλίδα θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη θαλάσσια άγρια ζωή. Ήδη, έχουν επιβεβαιωθεί αρκετά νεκρά ψάρια και πουλιά καλυμμένα με πετρέλαιο στην περιοχή, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους αξιωματούχοι της πόλης.

Οι ειδικοί της άγριας ζωής προειδοποιούν επίσης για μακροπρόθεσμα περιβαλλοντικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της πετρελαιοκηλίδας. «Έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην αναπαραγωγή των ζώων», δήλωσε στο AP News η Μιγιόκο Σακασίτα, διευθύντρια του προγράμματος ωκεανών του Κέντρου για τη Βιολογική Ποικιλομορφία.

Οι τοπικοί περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για διάφορους προστατευόμενους υγροβιότοπους στην περιοχή, οι οποίοι φιλοξενούν πολλά είδη πουλιών, όπως το γλαρόνι Charadrius nivosus και το γλαρόνι της Καλιφόρνιας (Sternula antillarum browni), τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών σύμφωνα με τον νόμο περί απειλούμενων ειδών, σύμφωνα με το AP News.

«Το πετρέλαιο έχει ήδη διεισδύσει σε πολλούς από τους υγροτόπους μας στην παραλία του Huntington και στην περιοχή Talbert», δήλωσε στο CNN η Κατρίνα Φόλεϊ, επόπτρια της κομητείας Όραντζ. «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την περαιτέρω διείσδυσή του σε αυτή την περιοχή».

Περίπου 610 μέτρα προστατευτικών πλωτών φραγμάτων που συγκρατούν τις πετρελαιοκηλίδες – βρίσκονται σε επτά υγροβιότοπους σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ποσότητα του πετρελαίου που τους ρυπαίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πόλης.

Η ακτοφυλακή χρησιμοποιεί επίσης απορροφητικούς βραχίονες για να απομακρύνει το πετρέλαιο από την επιφάνεια του νερού, αλλά μέχρι στιγμής έχei απομακρυνθεί μόλις το 2,4% της ποσότητας που χύθηκε, σύμφωνα με το Reuters.

Το Τμήμα Αλιείας και Άγριας Ζωής της Καλιφόρνιας διέταξε κλείσιμο της αλιείας σε ύδατα έως και έξι μίλια από την ακτή, λόγω φόβων ότι το πετρέλαιο μπορεί επίσης να μολύνει τα θαλασσινά και να προκαλέσει προβλήματα δημόσιας υγείας, σύμφωνα με το Reuters.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος