Πύρινα μέτωπα σε Αρκαδία, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία (vid)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε τρία μέτωπα, τα οποία ωστόσο δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές. Το έργο των πυροσβεστών καθιστούν δύσκολο οι ισχυροί βοριάδες.

Στη Ζάκυνθο, οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης έθεσαν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά στην περιοχή Σκοπός, η οποία όμως πέρασε από την άλλη πλευρά του βουνού και πλέον κατακαίει χαμηλή βλάστηση και θάμνους στη θέση Σεκάνια. Δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν και στα Ατζινέϊκα κοντά στον ‘Αη Γιάννη Κυνουρίας, στην Αρκαδία, όπου νέα φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία νωρίς το απόγευμα. Στην Αργολίδα, η πυρκαγιά στο Μαλαντρένι βρίσκεται υπό έλεγχο, ενώ στη Λακωνία παρά τις αναζωπυρώσεις είναι σε ύφεση. Στην Αιτωλοακαρνανία, ξέσπασε φωτιά το μεσημέρι στη θέση Πάλαιρο.

Πύρινα μέτωπα σε Αρκαδία, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία (vid)Αγροτοδασική έκταση καίγεται στην Αιτωλοακαρνανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι κοντά στον οικισμό Σκλάβαινα, στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, καίγοντας αγροτοδασική έκταση.

Για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι κοντά στον οικισμό Σκλάβαινα, επιχειρούν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 15 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα, καθώς και δύο υδροφόρα οχήματα του δήμου.
Επίσης, στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Εξάλλου, υπό έλεγχο είναι οι φωτιές σε Νέα Αρτάκη Ευβοίας και στην περιοχή Μαυσωλείο Διστόμου – Αράχωβας, όπως και στη Σκύρο.

Για δεύτερο 24ωρο μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο

Στο βουνό Σκοπός, στη Ζάκυνθο, οι φλόγες πέρασαν στην άλλη πλευρά του, στην περιοχή Σεκάνια, στο Βασιλικό. Σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας του νησιού, Στέλιο Γεωργούση, η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Για την κατάσβεσή της, επιχειρούν σημαντικές επίγειες δυνάμεις, μεταξύ αυτών και ένα πεζοπόρο τμήμα από την Πάτρα. Ρίψεις νερού κάνει ένα ελικόπτερο, ενώ αναμένονται τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη, για να αντικαταστήσουν τα δύο Καναντέρ, που επιχειρούσαν μέχρι και πριν λίγη ώρα.

Υπολογίζεται ότι από χθες έχουν καεί 2.000 στρέμματα, μεταξύ αυτών και γεωργικές εκτάσεις.

Πύρινα μέτωπα σε Αρκαδία, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία (vid)Νέα εστία στον ‘Αϊ Γιάννη Κυνουρίας

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις 16.35 στα Ατζινέϊκα κοντά στον ‘Αη Γιάννη Κυνουρίας. Η φωτιά έχει γρήγορη ανάπτυξη κι έχει επεκταθεί καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πυρκαγιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί βρίσκεται κοντά στο δάσος του Πάρνωνα.

Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο αεροσκάφη Πεζετέλ από το αεροδρόμιο Τρίπολης κάνουν ρίψεις νερού.

Εν τω μεταξύ η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στο Μαλαντρένι Αργολίδας, με την άμεση επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης βρίσκεται σε ύφεση. Η φωτιά ξέσπασε στη θέση Κοκκινόρεμα, πολύ πάνω από το χωριό ανάμεσα Μαλαντρένι – Κουτσοπόδι, κοντά στα όρια του νομού με την Κορινθία. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με την συνδρομή πολιτών, επιχειρούν για να ελέγξουν πλήρως το πύρινο μέτωπο.

Προς πλήρη κατάσβεση τα μέτωπα στη Λακωνία

Παράλληλα θετική είναι η εξέλιξη της φωτιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, όπου οι πυροσβέστες επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 40 σπίτια κάηκαν, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές στη φυτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης. Παράλληλα επεσήμανε ότι μέσα τις πρώτες μέρες της ερχομένης εβδομάδας συνεργεία θα καταγράψουν τις καταστροφές, ώστε το συντομότερο δυνατό να μπορέσει το κράτος να συνδράμει τους πληγέντες.

Για τις 11:00 πρωί της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί ευρεία στο Δημαρχείο της Νεάπολης, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, για την καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στα δάση της Μεσσηνίας

Στη Μεσσηνία τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες στις δασικές περιοχές μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, στις 31 Οκτωβρίου. Στην απόφαση της αντιπεριφερειάρχη, Ελένης Αλειφέρη, διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται τη Δευτέρα για την Αττική, την Εύβοια, την Αργολίδα και την Κορινθία

Σε “πορτοκαλί” συναγερμό παραμένουν πολλές περιοχές της χώρας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και τη Δευτέρα, καθώς μπορεί να αναμένεται εξασθένηση των ισχυρών ανέμων, ωστόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Η Περιφέρεια Αττικής επίσης καλεί τους πολίτες μας να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή λαμβάνοντας τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και στην περίπτωση πυρκαγιάς να απομακρύνονται εγκαίρως και να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία (στον αριθμό κλήσης 199), ενώ εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αυτοπροστασία των πολιτών.

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Σχετική είδηση: Μάχη με τις φλόγες στο μέτωπο της Ζακύνθου – Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Αττική και Πελοπόννησο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος