Παρίσι: Η πιο φιλική προς τα παιδιά πόλη της Ευρώπης

Μελέτη του οργανισμού «Καθαρές Πόλεις-Clean Cities» ανέδειξε το Παρίσι ως την πιο φιλική προς τα παιδιά ευρωπαϊκή πόλη όσον αφορά στις αστικές υποδομές. Αυτή η αξιολόγηση έρχεται μετά από μελέτη που διεξήχθη σε 36 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, η οποία έλαβε υπόψη τους δρόμους γύρω από τα σχολεία, τα όρια ταχύτητας και την ασφάλεια των ποδηλατόδρομων.

Το Παρίσι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με βαθμολογία στο 75%, χάρη σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις στους δημόσιους χώρους που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των παιδιών.

Στην πόλη, 220 δρόμοι γύρω από σχολεία έχουν μετατραπεί σε ζώνες χωρίς αυτοκίνητα, έχει οριστεί όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σχεδόν παντού και έχουν κατασκευαστεί προστατευμένοι ποδηλατόδρομοι.

Ο Δήμος του Παρισιού εκτός από τις μεταφορές, έχει επίσης παρέμβει στις σχολικές αυλές, δημιουργώντας χώρους πρασίνου και μετατρέποντας πάνω από 130 από αυτούς σε δροσερές μικρές οάσεις.

Επίσης, τα παιδιά επωφελούνται από δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες, επιδοτούμενες εξωσχολικές δραστηριότητες, δωρεάν σχολικά είδη από την πρώτη δημοτικού, καθώς και βιολογικά γεύματα σε νηπιαγωγεία και σχολεία, σε συμβολικές τιμές για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Το Παρίσι προωθεί επίσης την κλιματική εκπαίδευση και την ψηφιακή ανάπτυξη για τους νέους μέσω πρωτοβουλιών όπως η «Climate Academy» ή το «Tumo Paris». Στην κατάταξη, μετά το Παρίσι ακολουθούν το Άμστερνταμ με 63% και η Αμβέρσα με 62%, ενώ στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται επίσης οι Βρυξέλλες, η Λυών, το Ελσίνκι, η Βαρκελώνη, το Μπρίστολ, το Όσλο και η Γάνδη.

Πηγή: Top Albania Radio
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος