Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιτέθηκε σε χωροφύλακα κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι την Παρασκευή, με αποτέλεσμα ένας δεύτερος χωροφύλακας που βρισκόταν στο σημείο του συμβάντος να ανοίξει πυρ για να τον εξουδετερώσει, σύμφωνα με την αστυνομία του Παρισιού και τον δήμαρχο του 8ου Διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο δράστης νοσηλεύεται βαριά τραυματίας, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά.
Paris: les images de l’interpellation de l’agresseur d’un gendarme au niveau de l’Arc de Triomphe pic.twitter.com/1AurnuOcDA
— BFM (@BFMTV) February 13, 2026
Το περιστατικό συνέβη στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας). Τρία μέλη της κινητής μπάντας της χωροφυλακής στέκονται κάτω από το μνημείο, που βρίσκεται στο σημείο Αστέρι των Ηλυσίων Πεδίων, για την τελετή αναζωπύρωσης της φλόγας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ενας άνδρας που κρατάει μαχαίρι επιτίθεται σε έναν από τους χωροφύλακες και τον τραυματίζει ελαφρά. Ένας άλλος χωροφύλακας, που ενεργούσε ως οδηγός του βαν που μετέφερε την ομάδα, πυροβολεί με το υπηρεσιακό του όπλο αρκετές φορές τον δράστη στο θώρακα.
Ο ύποπτος, 48 ετών, είχε ήδη επιτεθεί σε αστυνομικούς στο Μόλενμπεκ στις Βρυξέλλες το 2012. Το κίνητρό του ήταν ότι το Βέλγιο μόλις είχε απαγορέψει την αμφίεση με μπούρκα.
Αποφυλακίστηκε το Δεκέμβριο 2025 και επέστρεψε στη Γαλλία. Είναι Γάλλος, είχε έκτοτε εγγραφεί στο σύστημα Micas (μέτρο ατομικού διοικητικού ελέγχου και επιτήρησης).
💬 “La personne touchée se trouve dans un état très grave”
— BFM (@BFMTV) February 13, 2026
➡️ Le ministre de l’Intérieur, Laurent Nuñez réagit après l’agression d’un gendarme à l’Arc de Triomphe pic.twitter.com/Ik6taDNNDl
Νωρίτερα το απόγευμα, ο άνδρας τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα στο Ολνέ-σου-Μπουάs (Seine-Saint-Denis), όπου διέμενε, για να ανακοινώσει ότι σκόπευε να «πυροβολήσει» μερικούς στρατιώτες.
Οι αρχικές έρευνες εντόπισαν την τηλεφωνική γραμμή στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, στην περιοχή “Charles-de-Gaulle”, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου. Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (μυστικές υπηρεσίες Εσωτερικού, DGSI) τον είχε ταυτόχρονα ταυτοποιήσει ως πιθανή απειλή.
Η Αντιτρομοκρατική ανέλαβε σε συνεργασία με την DGSI.
Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου
Πηγή: Reuters, Le Monde
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος