Παρατηρητήριο ASAP της ΕΕ: Αναμένεται χαμηλή παραγωγή χειμερινών δημητριακών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Χαμηλή αναμένεται να είναι η παραγωγή χειμερινών δημητριακών στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή για την άνοιξη του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου 2022 που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το παρατηρητήριο ASAP της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η κύρια περίοδος δημητριακών τελειώνει στη Νότια Αφρική, με τη συγκομιδή των καλοκαιρινών καλλιεργειών να έχει ξεκινήσει τον Απρίλιο. Σε περιφερειακό επίπεδο, αναμένεται παραγωγή κάτω του μέσου όρου λόγω πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων όπως καθυστέρηση έναρξης της σεζόν, τροπικοί κυκλώνες, μακρά περίοδος ξηρασίας κατά τη διάρκεια της γεωργικής περιόδου 2021/2022 που επηρέασαν πολλά μέρη, όπως η Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, η Μαδαγασκάρη, η νοτιοδυτική Αγκόλα. Αντίθετα, πάνω από το μέσο όρο αναμένεται η παραγωγή στη Νότια Αφρική, τον μεγαλύτερο παραγωγό αραβοσίτου στην περιοχή.

Στην Ανατολική Αφρική, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ελλείμματα βροχοπτώσεων στη νότια και κεντρική Σομαλία, στην ανατολική και βόρεια Κένυα, στην κεντρική και νότια Αιθιοπία και σε τμήματα της Ουγκάντα. Εκτός από τις επιπτώσεις της εξαιρετικά παρατεταμένης ξηρασίας, πρόσθετη πίεση στην επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς πολλοί εισαγωγείς τροφίμων στην περιοχή, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώνται από τις εισαγωγές από την Ουκρανία. Επιπλέον, οι αγρότες μικρής κλίμακας που ήδη αντιμετώπιζαν προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στις γεωργικές εισροές ενδέχεται να δουν την πρόσβασή τους στα λιπάσματα περαιτέρω μειωμένη. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην περιοχή 39,8-41,3 εκατομμύρια προβλεπόταν ότι θα βρίσκεται σε «κρίση ή χειρότερα» το 2022.

Στη Βόρεια Αφρική, η χειμερινή περίοδος των δημητριακών υποφέρει από ξηρασία και, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βροχοπτώσεις τον Μάρτιο ήρθαν πολύ αργά για την αποκατάσταση της καλλιέργειας. Στο Μαρόκο και τη δυτική Αλγερία, αναμένονται μειωμένες αποδόσεις. Η χαμηλή παραγωγή χειμερινού σιταριού σε μία ή περισσότερες χώρες της Βόρειας Αφρικής προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, με τον αναμενόμενο πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων να συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ομοίως, στη Μέση Ανατολή, οι προοπτικές για τα χειμερινά δημητριακά είναι φτωχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας και στο βόρειο και ανατολικό Ιράκ λόγω των κακών βροχοπτώσεων και των κακών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών από το φθινόπωρο του 2021. Αντίθετα, η βιομάζα των χειμερινών καλλιεργειών εξακολουθεί να είναι κοντά στο μέσο όρο στο Ιράν, και στο Υεμένη, η σπορά του σόργου ξεκίνησε υπό μέτριες καιρικές συνθήκες στη δυτική ακτή και ξηρότερες από το μέσο όρο συνθήκες στα Central Highlands.

Στη Δυτική Αφρική, η πρώτη φύτευση αραβοσίτου της σεζόν ξεκίνησε στα διεποχικά τμήματα της περιοχής υπό γενικά ευνοϊκές αγρο-κλιματικές συνθήκες. Οι συνθήκες βροχόπτωσης ήταν μέσες τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, συνθήκες βλάστησης ελαφρώς κάτω του μέσου όρου παρατηρούνται στην κεντρική και νότια Νιγηρία, τη Γκάνα, το Τόγκο και το Μπενίν. Η πρόβλεψη εποχικής βροχόπτωσης του Copernicus δείχνει υψηλή πιθανότητα βροχοπτώσεων κάτω του μέσου όρου Μαΐου/Ιουνίου, εκτός από τα δυτικά παράκτια μέρη της περιοχής.

Στην Κεντρική Ασία, η βιομάζα των χειμερινών καλλιεργειών είναι κοντά στο μέσο όρο. Ωστόσο, οι συνθήκες ξηρότερες του μέσου όρου που προβλέπονται για τους επόμενους τρεις μήνες θα παρεμποδίσουν πιθανώς την πρώιμη ανάπτυξη των βροχερών καλλιεργειών. Στο Αφγανιστάν, η βιομάζα των χειμερινών δημητριακών είναι κοντά ή πάνω από το μέσο όρο στις περισσότερες περιοχές. Ωστόσο, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες παραμένουν πολύ κακές και περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας . Στη Νότια Ασία, οι προοπτικές είναι ευνοϊκές για τις καλλιέργειες χειμερινών δημητριακών Ράμπι και το ρύζι Μπορο στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, αντίστοιχα. Στη Σρι Λάνκα, η σπορά δεύτερης καλλιέργειας ρυζιού Γιάλα και καλαμποκιού ξεκίνησε υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, οι ελλείψεις λιπασμάτων και καυσίμων είναι πιθανό να μειώσουν την παραγωγή.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, οι προοπτικές είναι καλές για το ρύζι ξηρής περιόδου και, σε ορισμένες περιοχές όπως στην κεντρική και βόρεια Ταϊλάνδη, νότιο Βιετνάμ, η φύτευση ρυζιού υγρής περιόδου έχει ξεκινήσει υπό ευνοϊκές συνθήκες. Στην Ινδονησία, οι προοπτικές είναι ευνοϊκές για το ρύζι υγρής περιόδου και η φύτευση του ρυζιού ξηρής περιόδου πρόκειται να ξεκινήσει.

Στην Κεντρική Αμερική, η προετοιμασία γης και η πρώιμη σπορά των καλλιεργειών καλαμποκιού, φασολιών και ρυζιού της σεζόν Πριμέρα βρίσκεται σε εξέλιξη με ευνοϊκές συνθήκες, εκτός από περιοχές της κεντρικής και δυτικής Γουατεμάλας. Στην Καραϊβική, οι συνθήκες για φύτευση στα νησιά είναι ως επί το πλείστον ευνοϊκές. Ωστόσο, οι αυξανόμενες διεθνείς τιμές των τροφίμων, των λιπασμάτων και των καυσίμων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, χαμηλότερες αποδόσεις και αύξηση του κόστους παραγωγής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος