Το διοργανώνουν ο φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και η «Ομάδα Εργασίας για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης του Ελληνικού Χώρου» του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Το συνέδριο αρχίζει σήμερα (Εγγραφές 16:30 – 17:30 μ.μ. – λήξη 21:30 ) και ολοκληρώνεται το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου (έναρξη 9:30 – λήξη 15:00 μ.μ.).
Το συνέδριο που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό της θάλασσας του Αιγαίου συγκεντρώνει στο Βόλο ειδικούς, εμπειρογνώμονες και επιστήμονες σε θέματα ναυτιλίας, ιστορίας, και λαϊκού πολιτισμού από την όλη την Ελλάδα καθώς και εκπροσώπους φορέων και Πανεπιστημίων από την Ελλάδα όπως το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στους φορείς που θα συμμετέχουν στο συνέδριο συγκαταλέγονται εκπρόσωποι και εισηγητές από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, τον εκπρόσωπο της European Maritime Heritage στην Ελλάδα, το Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών Ελλάδος, τα Γ.Α.Κ. Εύβοιας, το Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Σύλλογο για τη Διάσωση και Διατήρηση της Παραδοσιακής Ναυπηγικής και Ναυτικής Τέχνης και Κληρονομιάς «Πρωτέας», το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και τον Σύλλογο Αυτοδυτών Βόλου. Επίσης συμμετέχουν ναυπηγοί, ερευνητές, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους.
Οι εισηγήσεις των συνέδρων θα καταγραφούν σε ειδικό έντυπο και ψηφιακό τόμο που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους. Επίσης στο χώρο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της δεύτερης ημέρας των εργασιών ξενάγηση στην έκθεση «ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Ταρσανάδες & σκαριά» της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, από τον επιστημονικό υπεύθυνο της έκθεσης κ. Κων/νο Δαμιανίδη, Δρ Ιστορίας της ναυπηγικής και Αρχιτέκτονας.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου την πρώτη ημέρα των εργασιών περιλαμβάνονται χαιρετισμοί: του Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρου του Δ.Σ. της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ» κ. Ιγνάτιου, χαιρετισμό εκπροσώπου του τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου από την κ. Τζελίνα Χαρλαύτη Καθηγήτρια τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και χαιρετισμό εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού – «Ομάδα Εργασίας για την Προστασία και την Ανάδειξη των Παραδοσιακών Σκαφών και της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης του Ελληνικού Χώρου». Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εισηγήσεις και η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με ειδικό μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα και χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου με τίτλο «Το μουσικό σχολείο τραγουδάει για τη θάλασσα».
Συμμετέχοντες σύνεδροι
Ειδικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση του συνεδρίου μπορεί να έχουν μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, ερευνητές και εκπαιδευτικοί, λαογράφοι, ιστορικοί, ναυπηγοί, αρχιτέκτονες, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, εμπειροτέχνες, μελετητές, βιβλιοθηκονόμοι, στελέχη φορέων και μουσείων αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος για ζητήματα ιστορίας, ναυπηγικής και λαϊκού πολιτισμού.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος