Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Δείτε την εκπομπή «Ert Report: Το τέλος του AIDS» (video)

Array

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

H HIV λοίμωξη εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμια κλίμακα. Η συγκεκριμένη ασθένεια έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και συνοδεύεται από έντονο κοινωνικό στίγμα. Η σεξουαλική επαφή  αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV. Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

σύγχρονη ιατρική έχει πετύχει την καθυστέρηση της εκδήλωσης της ασθένειας και οι νοσούντες μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή χωρίς να κινδυνεύουν με την συστηματική χρήση των φαρμάκων τους. Ακόμη, η αποτελεσματικότητα της σύγχρονης θεραπείας έχει οδηγήσει σε εφαρμογή της και για τον σκοπό της πρόληψης. Έτσι, έχει ήδη καθιερωθεί η χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων πριν από πιθανή έκθεση σε HIV (Pre-Exposure Prophylaxis, PrEP) σε άτομα με πολύ επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά που αδυνατούν να την μεταβάλλουν. Η PrEP χορηγείται ήδη σε 46 χώρες στον κόσμο και φέτος εγκρίθηκε και στη χώρα μας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ερευνητικών εκπομπών ERT REPORT, παραγωγής 2018, στο οποίο εξετάζονται οι σύγχρονες έρευνες και θεραπείες σχετικά με τον ιό HIV και το AIDS.

ERT REPORT
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ AIDS

Το ERT REPORT, παραγωγής 2018, είναι εκπομπή έρευνας που αναδεικνύει σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα σε επιμέλεια-παρουσίαση των δημοσιογράφων Εμμανουέλας Αργείτη, Μαρίνας Δεμερτζιάν και Μάχης Νικολάρα.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η Εμμανουέλλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα συναντούν  επιστήμονες αλλά και επισκέπτονται τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και μιλούν ανοιχτά για τον ιό του HIV.

Στην εκπομπή περιγράφονται οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την ένταξη του ατόμου που είναι φορέας στη διαδικασία θεραπείας. Ακόμη, οι καλεσμένοι της εκπομπής εξηγούν πως με τα σύγχρονα φάρμακα οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό, μπορούν να ζήσουν όσο και ο υπόλοιπος πληθυσμός, να κάνουν οικογένειανα μην είναι μεταδοτικοί. Ο Αντώνης Παπάζογλου και ο Γιώργος Τσιακαλάκης μιλούν για τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος ”Θετική Φωνή”, τις δράσεις και τρόπο λειτουργίας του.

Επιπλέον γίνεται λόγος για το κοινωνικό στίγμα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι φορείς του ιού. Στην συνέχεια, επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή στο ακτιβιστικό κίνημα κατά του AIDS και στον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και του 2000. Επιπλέον, επιστήμονες εξηγούν ποια είναι η σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης και αποτροπής μετάδοσης της ασθένειας. Αναφορά γίνεται στον τρόπο λειτουργίας των κέντρων διάγνωσης του ιού, τα λεγόμενα Check Point, που λειτουργούν με ευθύνη της ”Θετικής Φωνής” στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, οι καλεσμένοι της εκπομπής αναδεικνύουν το πρόβλημα της μετάδοσης του ιού ανάμεσα σε τοξικοεξαρτημένα άτομα που χρησιμοποιούν τις ίδιες σύριγγες και τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο επόμενο μέρος της εκπομπής γίνεται ευρεία αναφορά στο στίγμα που ακολουθεί τους φορείς του ιού και στην αντιμετώπιση της κοινωνίας. Παρεμβάλλονται αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ RUINS της Ζωής Μαυρουδή με προσωπικές μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που είχαν βιώσει τη δημοσίευση των ονομάτων τους το 2012 και γίνεται λόγος για τον άδικο στιγματισμό τους.

Οι συντελεστές της εκπομπής επισκέπτονται τον οργανισμό RED UMBRELLA που είναι υπεύθυνη για στήριξη και ανίχνευση του ιού για ανθρώπους που εκδίδονται στο δρόμο για ελάχιστα χρήματα και τους είναι δύσκολο να επισκεφθούν κάποιο δημόσιο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις. Συνομιλούν με τους υπεύθυνους λειτουργίας του κέντρου για την σεξεργασία στην Ελλάδα και το στίγμα που δέχονται οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτή.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Μάριος Λαζάνας (Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αντιμετώπισης AIDS), Δήμητρα Παρασκευά (ΚΕΕΛΠΝΟ), Αντώνης Παπάζογλου (Σύλλογος Οροθετικών Θετική Φωνή), Γιώργος Τσιακαλάκης (Μέλος Θετικής Φωνής), Δαμιανός Αντωνίου  (Μέλος Θετικής Φωνής), Ανδρέας Μαζαράκης, (Γ.Γ. Θετικής Φωνής), Σοφοκλής Χάνος (Διευθυντής Check Point), Στέργιος Μάτης (Υπεύθυνος Check Point Αθήνας), Μάριος Ατζέμης, (Μέλος Θετικής Φωνής), Άννα Κουρούπου, (Διευθύντρια RED UMBRELLA),  Αντώνης Πούλιος (Επιστ. Υπευθ. RED UMBRELLA), Μαρία Ξανθάκη (Υπευθ. Κοιν. Δικαιωμάτων RED UMBRELLA)

Έτος παραγωγής: 2018
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Εμμανουέλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν και Μάχη Νικολάρα

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος