Π.Ο.Υ: Νεα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την στελέχωση επιστημονικής ομάδας που θα ερευνά την προέλευση Νέων Παθογόνων

Οι προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση των πανδημιών με την συγκρότηση επιτροπής ειδικών επιστημόνων ελέγχου νέων παθογόνων και νέων πανδημιών δεν προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί και έτσι ο ΠΟΥ εξέδωσε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για διάφορες ειδικότητες επιστημόνων όπως τις κοινωνικές επιστήμες, την ανθρωπολογία, την ηθική ή την βιοασφάλεια που λήγει αύριο Τετάρτη 3 Νοεμβρίου.

Το Συμβουλευτικό Όργανο του Οργανισμού, θα επιφορτιστεί με την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για μελέτες σχετικά με την προέλευση πανδημιών και νέων παθογόνων αλλά και την θέσπιση των οργάνων που θα τις επιβλέπουν.

Ο ΠΟΥ είχε παρουσιάσει ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου τα 26 πρώτα μέλη από όλο τον κόσμο. Στη συνήθη διαδικασία διαβούλευσης με τις χώρες-μέλη, εμφανίστηκαν όμως επικρίσεις, με αποτέλεσμα ο ΠΟΥ να αποφασίσει να ανοίξει ξανά τη διαδικασία.

Όπως τονίζει ο Οργανισμός, η ταχεία εμφάνιση και εξάπλωση του SARS-CoV-2 έχει αναδείξει τη σημασία που έχει η προετοιμασία για οποιοδήποτε μελλοντικό συμβάν, την έγκαιρη αναγνώριση νέων παθογόνων και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση και εξάπλωσή τους. Τον Μάιο του 2020, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, μέσω απόφασης της, ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας της τα Ηνωμένα Έθνη και οι χώρες, ως μέρος της προσέγγισης «Μια Υγεία», για τον εντοπισμό της πηγής του ιού SARS-CoV-2 και της οδού εισαγωγής στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, υπήρξε ένας αυξανόμενος αριθμός παθογόνων υψηλού κινδύνου που εμφανίζονται και επανεμφανίζονται τα τελευταία χρόνια όπως, για παράδειγμα, τους SARS-CoV, MERS-CoV, Lassa, Marburg, Ebola, Nipah, τη γρίπη των πτηνών, με το τελευταίο να είναι SARS-CoV-2.

Για το σκοπό αυτό, ο Γενικός Διευθυντής έχει συστήσει την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ για την προέλευση των νέων παθογόνων. Αυτή θα συμβουλεύει τη Γραμματεία της ΠΟΥ για τεχνικά και επιστημονικά ζητήματα σχετικά με τα αναδυόμενα και τα επανεμφανιζόμενα παθογόνα και θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες που θα ενεργούν με προσωπική ιδιότητα δεν θα εκπροσωπούν καμία κυβέρνηση, καμία εμπορική βιομηχανία ή οντότητα, οποιονδήποτε ερευνητικό, ακαδημαϊκό οργανισμό ή οργανισμό της κοινωνίας των πολιτών, ή άλλους φορείς, οντότητες, ιδρύματα ή οργανισμούς. Αναμένεται να συμμορφώνονται πλήρως με τον Κώδικα Δεοντολογίας για τους Εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος