Π.Ο.Υ: Να αποφευχθούν λανθασμένες πολιτικές αντιδράσεις, ώστε να αποσοβηθούν νέες καταστροφικές συνέπειες

Την τελική έκθεση της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με τίτλο: «Αντλώντας φως από την πανδημία-μια νέα στρατηγική για την υγεία και την ανάπτυξη» αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή Π.Ο.Υ Ευρώπης.

Η Πανευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μια ανεξάρτητη και διεπιστημονική ομάδα ηγετών που συγκλήθηκε από τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης Δρ. Κλούγκε  για να επανεξετάσει τις προτεραιότητες πολιτικής υπό το πρίσμα των πανδημιών.

Αποτελούμενη από πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, διακεκριμένους επιστήμονες και οικονομολόγους, επικεφαλής ιδρυμάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας και ηγέτες της επιχειρηματικής κοινότητας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από όλη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, η Επιτροπή συγκεντρώνει 19 άτομα με εξαιρετική τεχνογνωσία και εμπειρία.

Η εντολή της Επιτροπής, με πρόεδρο τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, καθηγητή Μάριο Μόντι και την συμμετοχή του Έλληνα καθηγητή Ηλία Μόσιαλου είναι να αντλήσει διδάγματα από τους τρόπους με τους οποίους τα συστήματα υγείας διαφορετικών χωρών ανταποκρίθηκαν στην πανδημία του COVID-19 και να προτείνουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της υγείας και τα συστήματα κοινωνικής φροντίδας.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις συστάσεις της που συνδέονται με επτά στόχους όπως η εφαρμογή του δόγματος «Μιας υγείας», την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την καινοτομία σε εταιρικές σχέσεις, τις  επενδύσεις σε συστήματα υγείας, την δημιουργία συνθηκών για επενδύσεις στην υγεία, την  βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης της υγείας και την καλλιέργεια μιας πανευρωπαϊκής διακυβέρνησης υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αναμένεται να τονίσει πως παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την παγκόσμια πανδημία από την επιστημονική κοινότητα, ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος όταν πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019.

Υπήρξαν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αποκλίνουσες και λανθασμένες πολιτικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις της COVID-19 να συνεχίζουν να είναι καταστροφικές, με περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους μόνο στην ευρωπαϊκή περιοχή του Π.Ο.Υ και με μια άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση που ξεπερνά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος