Π.Ο.Υ: Η πανδημία COVID-19 απέχει πολύ από το τέλος της

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Ο παγκόσμιος αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων και θανάτων από την COVID19 αυξάνεται για πρώτη φορά σε δύο μήνες, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη που αντισταθμίζει τις μειώσεις σε άλλες περιοχές τόνισε στην σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος σημειώνοντας πως η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι η πανδημία απέχει πολύ από το τέλος της.

Επεσήμανε παράλληλα πως η πανδημία παραμένει σε μεγάλο βαθμό, επειδή συνεχίζεται η άνιση πρόσβαση σε κρίσιμη εργαλεία καταπολέμησης του ιού καθώς έχουν χορηγηθεί σε χώρες υψηλού εισοδήματος 80 φορές περισσότερα τεστ και 30 φορές περισσότερα εμβόλια από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Συμπλήρωσε δε πως αν οι 6,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως είχαν κατανεμηθεί δίκαια, θα είχαμε φτάσει μέχρι τώρα τον στόχο στο 40% εμβολιασμένων σε κάθε χώρα, ειδικά στους επαγγελματίες υγείας και τα ευάλωτα άτομα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που παραμένουν απροστάτευτα όπου ακόμη και το οξυγόνο δεν φτάνει σε αυτούς που το χρειάζονται και η έλλειψη δοκιμών αφήνει πολλές χώρες τυφλές για τον τρόπο κυκλοφορίας του ιού και σε αναδυόμενες παραλλαγές.

Η υλική προσφορά του ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν παραδοθεί  μέσα από τον επιταχυντή βοήθειας ACTAccelerator του ΠΟΥ περισσότερα από 128 εκατομμύρια τεστ, έχει αυξηθεί η παροχή οξυγόνου, ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 3 εκατομμυρίων δόσεων δεξαμεθαζόνης. Παράλληλα έχουν παραδοθεί 425 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε 144 χώρες μέσω της συμμαχίας εμβολίων COVAX, συμπεριλαμβανομένων 300 εκατομμυρίων δόσεων μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ωστόσο ο ΠΟΥ έχει μέχρι στιγμής εμποδιστεί να εκπληρώσει τις δυνατότητές του λόγω σοβαρών περιορισμών προσφοράς και χρηματοδότησης.

«Αν δεν ελέγχεται παντού η πανδημία ο ιός θα μεταλλαχθεί και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί παντού» προειδοποίησε για πολλοστή φορά ο Δρ. Τένδρος και σημείωσε πως «η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ ενίσχυσε αυτήν κατάσταση και τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα τερματίσουν την πανδημία. Απαιτούνται θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού οξυγόνου, ειδικά για όσους έχουν πληγεί σοβαρά και για τις ομάδες κινδύνου».

Νέο Σχέδιο Ετοιμότητας

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε παράλληλα σήμερα και το νέο Σχέδιο και τον προϋπολογισμό για τον επιταχυντή βοήθειας ACTAccelerator, με αίτημα χρηματοδότησης τα 23,4 δις. Δολ., ώστε να επιταγχυνθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για τους επόμενους 12 μήνες.

«Η πλήρης χρηματοδότηση του ACTAccelerator», είπε ο Δρ. Τένδρος, αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του Στρατηγικού Σχεδίου Ετοιμότητας και Αντίδρασης του ΠΟΥ για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Η πραγματοποίηση αυτών των επενδύσεων θα μπορούσε να σώσει 5+ εκατομμύρια ζωές, κυρίως σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος. Και είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με το κόστος της αποτυχίας τερματισμού της πανδημίας. Εάν η πανδημία δεν τεθεί υπό έλεγχο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια» κατέληξε.

Πρέπει να δεσμευτούν οι G20

Απευθυνόμενος τέλος στους ηγέτες των χωρών G20 που θα συναντηθούν στη Ρώμη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τους ζήτησε να αναλάβουν τις πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις που απαιτούνται για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας και την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων χρηματοδοτώντας πλήρως τον επιταχυντή βοήθειας ACTAccelerator, υποστηρίζοντας ένα γενικό πλαίσιο για την παγκόσμια ασφάλεια υγείας, μέσω μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης και με την υποστήριξη της δημιουργίας ενός συμβουλίου χρηματοδότησης απειλών για την υγεία, που υποστηρίζεται από ένα ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό ταμείο, που φιλοξενείται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ