Π.Ο.Υ για COVAX: Καθόλου ικανοποιητική η πρόσβαση στα εμβόλια παγκοσμίως

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την παγκόσμια εικόνα πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις του για την λειτουργία της Συμμαχίας Εμβολίων Covax. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία μόνο το 20% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού και χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου σε σύγκριση με το 80% στις χώρες υψηλού και άνω μεσαίου εισοδήματος.

Τους κρίσιμους μήνες κατά τους οποίους δημιουργήθηκε το COVAX, συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα για να πραγματοποιηθούν προγενέστερες αγορές εμβολίων, ενώ μεγάλο μέρος της πρώτης παγκόσμιας προσφοράς είχε ήδη αγοραστεί από πλούσια κράτη. Συγκεκριμένα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 10 δις. δολάρια, νομικές δεσμεύσεις για έως και 4,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, με 240 εκατομμύρια δόσεις να έχουν παραδοθεί σε 139 χώρες σε μόλις έξι μήνες.

Η ικανότητα της COVAX να προστατεύει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο συνεχίζει όμως να παρεμποδίζεται από τις απαγορεύσεις εξαγωγών, την ιεράρχηση των διμερών συμφωνιών από τους κατασκευαστές και τις χώρες, τις συνεχείς προκλήσεις για την αύξηση της παραγωγής από ορισμένους βασικούς παραγωγούς και τις καθυστερήσεις στην κατάθεση κανονιστικής έγκρισης.

Σύμφωνα με την τελευταία Πρόβλεψη Προμήθειας, η COVAX αναμένει να έχει πρόσβαση σε 1,425 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2021, στο πιο πιθανό σενάριο και ελλείψει επείγουσας δράσης από τους παραγωγούς και τις χώρες υψηλής κάλυψης για να δοθεί προτεραιότητα στον COVAX. Από αυτές τις δόσεις, περίπου 1,2 δισεκατομμύρια θα είναι διαθέσιμα για οικονομίες χαμηλότερου εισοδήματος που συμμετέχουν στην COVAX Advance Market Commitment. Αυτό είναι αρκετό για να προστατεύσει το 20% του πληθυσμού, ή το 40% του συνόλου των ενηλίκων, και στις 92 οικονομίες με εξαίρεση την Ινδία. Πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις θα διατεθούν σε αυτοχρηματοδοτούμενους συμμετέχοντες. Το βασικό ορόσημο COVAX των δύο δισεκατομμυρίων δόσεων που απελευθερώθηκαν για παράδοση αναμένεται τώρα να επιτευχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος