Π.Ο.Υ Ευρώπης: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλη πανδημία να γονατίσει τον κόσμο

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παγκόσμια πανδημία από την επιστημονική κοινότητα, ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος όταν πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019, υπογράμμισε σήμερα ο Π.Ο.Υ Ευρώπης στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, παρουσιάζοντας τις συστάσεις της νέας επιτροπής για την Υγεία και την βιώσιμη ανάπτυξη υπο την προεδρεία του πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Καθηγητή Μάριο Μόντι.

Όπως τονίστηκε, οι αποκλίνουσες και λανθασμένες πολιτικές αντιδράσεις σήμαιναν ότι οι επιπτώσεις του COVID-19 ήταν και θα συνεχίσουν να είναι καταστροφικές, με περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους μόνο στην Ευρώπη και μια άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση που ξεπερνά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Κύρια πρόκληση η αποτελεσματική εφαρμογή των στρατηγικών

Χαρακτηριστικά ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπη Δρ. Κλούγκε, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλη πανδημία να γονατίσει τον κόσμο και πρέπει να κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας για να αποτρέψουμε μια καταστροφή ίδιας κλίμακας και σημείωσε πως «η κύρια πρόκλησή δεν ήταν ο εντοπισμός στρατηγικών για την επιτυχία καθώς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά η συλλογική μας αδυναμία να τις εφαρμόσουμε αποτελεσματικά».

Διευκρίνισε παράλληλα πως ένα σημαντικό εμπόδιο στην διαχείριση της πανδημίας, ήταν η απροθυμία των κυβερνήσεων να μοιραστούν τις εξουσίες λήψης αποφάσεων ή να συμφωνήσουν ρυθμίσεις σε κοινής διακυβέρνησης προς όφελος όλων. «Ήρθε η ώρα να πάρουμε μερικά σημαντικά μαθήματα, ώστε να μην κάνουμε ξανά τα ίδια λάθη» κατέληξε.

 Ενίσχυση των πολιτικών υγείας

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μάριο Μόντι, πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις, τους περιφερειακούς και παγκόσμιους οργανισμούς καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη των συστημάτων υγείας και κοινωνικής περίθαλψης, να συμμετάσχουν σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, επενδυτικά προγράμματα και βελτιώσεις στη διακυβέρνηση, αντλώντας διδάγματα από την πανδημία.

«Εκτός από την αυξανόμενη πρόληψη, ετοιμότητα και ανταπόκριση στις πανδημίες», είπε, «οι συστάσεις μας σχεδιάζουν μια νέα στρατηγική για την υγεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό απαιτεί επίγνωση των διασυνδέσεων μεταξύ της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και των φυτών και τον αντίκτυπό τους στις αναδυόμενες ζωονόσους, των δεσμών μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, της βιοποικιλότητας και της ανθρώπινης υγείας καθώς και την ανάγκη να αναζωογονήσουμε και να επεκτείνουμε τις εθνικές μας υπηρεσίες υγείας».

Παρατήρησε πάντως ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η θέση της πολιτικής υγείας στη συνολική χάραξη πολιτικής από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, με τη σύσταση ενός Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας και Χρηματοοικονομικών των G20, αναγνωρίζοντας ότι η υγεία είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. «Οι νέες γενιές αξίζουν έναν καλύτερο κόσμο, όπου η πρόοδος δεν έρχεται σε βάρος της υγείας τους και της υγείας του πλανήτη» ανέφερε.

Οι συστάσεις της Επιτροπής

Η Επιτροπή Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης συνιστά στις χώρες να θεσπίσουν διακυβερνητικές στρατηγικές «Μιας Υγείας» (One Health), βασισμένες στην έννοια της «υγείας σε όλες τις πολιτικές» για την προστασία των μελλοντικών γενεών από υπαρξιακές απειλές, να προσδιορίσουν και να στοχεύσουν εκείνους που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και αντιμετωπίζουν την κοινωνική δυσπιστία για τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ποσοστώσεων για τη γυναικεία εκπροσώπηση σε δημόσιους φορείς που έχουν επιφορτιστεί με την κατάρτιση και την εφαρμογή πολιτικών υγείας.

Συνιστά επίσης στις χώρες να συλλέγουν δεδομένα για τα διάφορα επίπεδα υγείας στους πληθυσμούς και να παρακολουθούν τις ανισότητες στην υγεία και την πρόσβαση στην υγεία και την κοινωνική περίθαλψη.

Οι απαραίτητες επενδύσεις

Όσον αφορά τις επενδύσεις στην υγεία, η Επιτροπή καλεί τις χώρες να αντιμετωπίσουν τα μακροχρόνια κενά χρηματοδότησης στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, την ψυχική υγεία και την κοινωνική φροντίδα, ενώ παράλληλα θα επενδύουν και προστατεύουν το εργατικό δυναμικό υγείας. Κλειδί σε αυτό θα παίξει η μέριμνα και η προτεραιότητα στην πρόληψη των μεταδοτικών και μη μεταδοτικών ασθενειών, αντί να αντιδρούν μόνο στα θέματα υγειονομικής περίθαλψης που προκύπτουν.

Δικτύωση και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης

Ζητούμενο σύμφωνα με τις συστάσεις της επιτροπής είναι και οι επενδύσεις σε μέτρα για τη μείωση των απειλών για την υγεία, την παροχή συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και την ενίσχυση της επιτήρησης και της συλλογής δεδομένων με παράλληλη προστασία της ιδιωτικής ζωής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προωθηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά με την σύσταση ενός Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας υπό την αιγίδα των G20, την ανάπτυξη μιας Παγκόσμιας Συνθήκης για την Πανδημία και μιας Παγκόσμιας Πολιτικής για τα Εμβόλια για την Πανδημία.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Επιτροπή ζητά τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου για τον Έλεγχο των Νοσημάτων και ενός Πανευρωπαϊκού Συμβουλίου Απειλών για την Υγεία, ενώ θα πρέπει να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε πλατφόρμες ανταλλαγής δεδομένων και διαλειτουργικότητας δεδομένων σε όλη την περιοχή.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος