Ουκρανία: Το ήδη ταλαιπωρημένο ενεργειακό δίκτυο της χώρας προετοιμάζεται για το κύμα καύσωνα που πλήττει την Δυτ. Ευρώπη

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια απότομη άνοδο των θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες, με το κύμα καύσωνα που πλήττει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κινείται προς τα ανατολικά και να αναμένεται να ασκήσει πίεση στο ήδη ταλαιπωρημένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Οι ρωσικές επιθέσεις με drones και πυραύλους έχουν αποδεκατίσει το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας από την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 – προκαλώντας ζημιές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και οδηγώντας σε συχνές διακοπές ρεύματος τόσο στις πιο κρύες όσο και στις πιο ζεστές περιόδους του έτους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι έχει καταγράψει περισσότερους από 1.300 θανάτους στην Ευρώπη από τις 21 Ιουνίου λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Το κύμα θερμοκρασιών που σπάει κάθε ρεκόρ κατευθύνεται τώρα προς τα ανατολικά, προς την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και τη δυτική Ουκρανία αυτήν την εβδομάδα.

Οι διαχειριστές δικτύων σε τουλάχιστον πέντε περιοχές – από το Ιβάνο-Φρανκίβσκ στα δυτικά έως τη Ζαπορίζια στη γραμμή του μετώπου στο νότο – ανακοίνωσαν ότι θα ισχύσουν προσωρινοί περιορισμοί στη χρήση ενέργειας κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών της Τρίτης.

Το κρατικό Υδρομετεωρολογικό Κέντρο ανέφερε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει «έντονη ζέστη», με θερμοκρασίες που αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 35°C και 38°C τη Δευτέρα.

«Η ζέστη αποτελεί επίσης σοβαρή δοκιμασία για τον εξοπλισμό που λειτουργεί υπό συνθήκες πολέμου για περισσότερα από τέσσερα χρόνια και έχει αντέξει πολυάριθμες επιθέσεις», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Σερχίι Κοβαλένκο, διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας «Yasno».

Ανέφερε ότι το καλοκαίρι αποτελεί την περίοδο αιχμής για την επισκευή του ενεργειακού δικτύου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του χειμώνα από τις επαναλαμβανόμενες ρωσικές επιθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το δίκτυο «λειτουργεί ήδη στα όρια των δυνατοτήτων του».

«Γι’ αυτό το λόγο, τις επόμενες ημέρες το ενεργειακό σύστημα θα λειτουργεί υπό πολύ μεγάλη πίεση», πρόσθεσε.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος