Ουγγαρία: Ο ΥΠΕΞ Σιγιάρτο δηλώνει αντίθετος στην πρόταση της Κομισιόν για μπλόκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου

Σύνοψη
  • Σιγιάρτο: Σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας των κρατών μελών η πρόταση της Κομισιόν

«Η πρόταση που παρουσίασε την Τρίτη (6/5) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας στα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελεί σοβαρή παραβίαση» της κυριαρχίας των κρατών μελών», αντέδρασε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο EFE.

«Αυτή η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, καθώς η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει σαφώς ότι κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει ποιες πηγές ενέργειας χρησιμοποιεί και από πού τις προμηθεύεται», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κοινοποίησε στο Facebook.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι η πρόταση θέτει «σοβαρά» σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας, μιας χώρας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, από όπου αγοράζει περίπου το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και περίπου το 65% των αναγκών της σε πετρέλαιο.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «επιθετική» και ενέχει «ένα ακόμη πολύ σοβαρό λάθος», ενώ παράλληλα καταδεικνύει ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας ήταν μια αποτυχία, δηλώνει επίσης ο Πέτερ Σιγιάρτο.

Με τη σειρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολίασε στο Reuters τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποσκοπούν στην πλήρη αναστολή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία από τα τέλη του 2027.

Η Ευρώπη «πυροβολεί τον εαυτό της στο πόδι», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Περιορίζουν το ανταγωνιστικό περιβάλλον, προτιμώντας πολύ πιο ακριβά προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες». «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η επόμενη γενιά Ευρωπαίων πολιτικών θα αξιολογήσει την κατάσταση με πολύ πιο λογικό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.


Ριζοσπαστική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τρίτη έναν οδικό χάρτη με στόχο τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκαταλείψουν τις εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία, ιδίως ουρανίου και φυσικού αερίου, το συντομότερο δυνατό, περιγράφοντας μέτρα όπως η σταδιακή απαγόρευση της σύναψης νέων συμβάσεων για την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου και η λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων, έτσι ώστε από το 2027 οι χώρες της ΕΕ να μην αγοράζουν πλέον καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Τον επόμενο μήνα, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ αναμένεται να προτείνει νομοθετικές δράσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream, η ΕΕ υιοθέτησε μια πολιτική μείωσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες αντικαταστάθηκαν εν μέρει από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που εισάγεται κυρίως από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, το αέριo αυτό, που μεταφέρονται μέσω μεταφορέων φυσικού αερίου, είναι ακριβότερα από το φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω υφιστάμενων αγωγών. Ωστόσο, το μπλοκ της ΕΕ χρειάζεται ενέργεια σε χαμηλές τιμές για να διατηρήσει τις βιομηχανίες του ανταγωνιστικές σε σχέση με τους ανταγωνιστές του στην Κίνα και τις ΗΠΑ, όπου το κόστος ενέργειας είναι αρκετές φορές χαμηλότερο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει παραχώρηση που θα κάνει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ και οι οποίοι επί του παρόντος έχουν ανασταλεί εν μέρει από τον ίδιο όσο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θέσει τον στόχο – μη δεσμευτικό για τα κράτη μέλη – να εξαλείψει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν καταφέρει να διαφοροποιήσουν σημαντικά τις εισαγωγές ενέργειας. Επιπλέον, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν το 2024, μετά από μείωση το 2023.

Πέρυσι, το 16,1% του πετρελαίου που καταναλώθηκε στην ΕΕ αγοράστηκε από τις ΗΠΑ. Επίσης, το 45,3% του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που εισήγαγε η ΕΕ πέρυσι προήλθε από τις ΗΠΑ. Άλλοι σημαντικοί προμηθευτές ΥΦΑ στις χώρες της ΕΕ είναι η Ρωσία (17,5%) και η Νορβηγία (13,5%), η οποία προμηθεύει επίσης το 45,6% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ μέσω αγωγών.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγές: Agerpres.ro, rador.ro

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος