OpenAI: Τι ετοίμαζε ο Σαμ Άλτμαν λίγο πριν απολυθεί

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της OpenAI ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή για να συγκεντρώσει κεφάλαια για δύο πρότζεκτ.

Το μέλλον της OpenAI παραμένει αβέβαιο, αφού οι προσπάθειες των εργαζομένων και των επενδυτών για την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου απέτυχαν μέχρι στιγμής να πείσουν τους διευθυντές της να παραιτηθούν και να επαναφέρουν τον συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Σαμ Άλτμαν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, 747 από τους 770 υπαλλήλους της OpenAI έχουν υπογράψει επιστολή με την οποία απειλούν να παραιτηθούν και να ενταχθούν στη Microsoft αν δεν αντικατασταθεί το διοικητικό συμβούλιο. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το Δ.Σ. και ο Άλτμαν είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, την ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας και την εμπορική αξιοποίηση της εταιρείας. Οι φιλοδοξίες και τα παράπλευρα εγχειρήματα του Άλτμαν επιδείνωσαν την ήδη τεταμένη σχέση του με το διοικητικό συμβούλιο.

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων που υποστηρίζουν τη νεοφυή εταιρεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης διερευνούν επίσης νομικές οδούς για να αναγκάσουν το διοικητικό συμβούλιο να αντιστρέψει την απόφασή του, σύμφωνα με το Reuters. Οι πηγές δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι επενδυτές συνεργάζονται με νομικούς συμβούλους για να μελετήσουν τις επιλογές τους. Δεν είναι σαφές εάν θα αποφασίσουν τελικά να ασκήσουν αγωγή κατά της OpenAI.

Εν τω μεταξύ, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της απομάκρυνσής του από την OpenAI, ο Σαμ Άλτμαν προσπαθούσε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια από μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο για μια νέα εταιρία παραγωγής ημιαγωγών (τσιπ), σύμφωνα με το Bloomberg. Ο στόχος είναι να ανταγωνιστεί τη Nvidia η οποία έχει την απόλυτη κυριαρχία στην αγορά ημιαγωγών.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της OpenAI ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή για να συγκεντρώσει κεφάλαια για το πρότζεκτ με την κωδική ονομασία «Tigris». Ο Άλτμαν σχεδίαζε να ιδρύσει μια εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών αναγκαίων στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι συζητήσεις με τους επενδυτές βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δήλωσαν πηγές στο Bloomberg, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο Άλτμαν ήθελε επίσης να συγκεντρώσει χρήματα για την ανάπτυξη μιας hardware συσκευής την οποία αναπτύσσει σε συνεργασία με τον πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της Apple, Τζόνι Άιβ. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της OpenAI είχε συνομιλίες σχετικά με αυτές τις επιχειρήσεις με την SoftBank Group Corp., το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και την Mubadala Investment Company μεταξύ άλλων.

Οι προσπάθειες του Άλτμαν για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ήρθαν σε μια σημαντική στιγμή για τη νεοσύστατη επιχείρηση. Η OpenAI εργαζόταν για την ολοκλήρωση μιας προσφοράς, υπό την ηγεσία της Thrive Capital, η οποία θα επέτρεπε στους εργαζόμενους να πουλήσουν τις μετοχές τους σε αποτίμηση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η SoftBank και άλλοι ήλπιζαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμφωνία, αλλά μπήκαν σε λίστα αναμονής για μια παρόμοια συμφωνία σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Στο μεσοδιάστημα, ο Άλτμαν προέτρεψε τους επενδυτές να εξετάσουν τα νέα του εγχειρήματα, αναφέρει το Bloomberg.

Ορισμένες εξέχουσες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών είναι έτοιμες να στηρίξουν οποιαδήποτε νέα επιχείρηση ιδρύσει ο Άλτμαν, δήλωσαν πηγές στο Bloomberg.

ΠΗΓΗ: Reuters, Financial Times, Bloomberg

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος