Ομάδα ερευνητών πιστεύει πως ανακάλυψε τον ιδρυτή του QAnon χάρη στη μηχανική μάθηση

Δύο ομάδες δικανικών γλωσσολόγων (forensic linguists) πιστεύουν πως ανακάλυψαν την ταυτότητα του Q, του ιδρυτή του κινήματος QAnon. Σε εκτενές άρθρο που δημοσίευσαν χθες (19/2) οι New York Times, μοιράστηκαν τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι αναγνώρισαν τον Πολ Φέρμπερ, έναν Νοτιοαφρικανό προγραμματιστή λογισμικού, ως τον «Q», τον αρχικό συντάκτη των πρώτων αναρτήσεων σχετικά με τη θεωρία συνομωσίας QAnon.

Η θεωρία αυτή έκανε την εμφάνισή της στο 4Chan τον Οκτώβριο του 2017 και ορισμένοι χρήστες του μέσου, πίστεψαν ότι το άτομο που έγραψε την πρώτη ανάρτηση ήταν κάποιος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Ανοίξτε τα μάτια σας. Πολλοί στην κυβέρνησή μας λατρεύουν τον Σατανά», έγραφε η πρώτη ανάρτηση.

Όπως αναφέρουν στο άρθρο οι ΝΥΤ, ο Φέρμπερ πιστεύει ότι το QAnon είναι «μια επιχείρηση που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της» και ότι πίσω από αυτή, βρίσκεται ένας γνώστης του θέματος, ο οποίος είχε σκοπό «να αφυπνίσει τους ανθρώπους σε αυτόν τον τεράστιο μυστικό πόλεμο κατά της κλίκας». Τα μηνύματα του Q, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, έμοιαζαν να επικυρώνουν τις θεωρίες συνωμοσίας τις οποίες ασπαζόταν για χρόνια και συνέδεαν τους Κλίντον και τον Τζορτζ Σόρος με τους Ρότσιλντ και τους Ιλλουμινάτι.

Ομάδα ερευνητών πιστεύει πως ανακάλυψε τον ιδρυτή του QAnon χάρη στη μηχανική μάθηση
Πολ Φέρμπερ
(NYT)

Οι δικανικοί γλωσσολόγοι ανακάλυψαν και έναν άλλο υποστηρικτή του QAnon, τον Ρον Γουάτκινς, ο οποίος τώρα είναι υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους στην Αριζόνα. Ο Γουάτκινς φαίνεται ότι ανέλαβε τη θέση του Φέρμπερ στις αρχές του 2018. Ωστόσο και οι δύο έχουν αρνηθεί ότι είναι ο μυστηριώδης «Q».

Οι δύο ομάδες Ελβετών και Γάλλων ερευνητών χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθοδολογίες για να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα. Η ελβετική ομάδα, αποτελούμενη από δύο ερευνητές της νεοσύστατης εταιρείας OrphAnalytics, χρησιμοποίησε λογισμικό για να αναλύσει τις αναρτήσεις του Q σε μοτίβα ακολουθιών τριών χαρακτήρων.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν πόσο συχνά επαναλαμβάνονταν αυτές οι ακολουθίες. Η γαλλική ομάδα εκπαίδευσε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ώστε να μπορεί να εντοπίζει μοτίβα στις αναρτήσεις του Q. Και οι δύο τεχνικές εμπίπτουν σε γενικές γραμμές σε μια προσέγγιση γνωστή ως στυλομετρία, η οποία προσπαθεί να αναλύσει τη γραφή με τρόπο που να είναι μετρήσιμος, συνεπής και αναπαραγώγιμος. Για να αποφευχθεί η πιθανότητα σύγχυσης των αντίστοιχων προγραμμάτων τους, οι ομάδες περιόρισαν την ανάλυσή τους σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ όλων των άλλων πιθανών συντακτών που εξέτασαν, η γραφή των Φέρμπερ και Γουάτκινς ξεχώρισε περισσότερο καθώς έμοιαζε πολύ με αυτή του Q.

Οι δυο ομάδες ανέλυσαν δείγματα κειμένων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100.000 λέξεων του Q και τουλάχιστον 12.000 λέξεων από καθέναν από άλλα 13 άτομα που έγραφαν για το QAnon. Η γαλλική ομάδα δήλωσε στους ΝΥΤ ότι το λογισμικό της αναγνώρισε τη γραφή του Φέρμπερ με ακρίβεια 98% και του Γουάτκινς κατά 99%.

«Στην αρχή το μεγαλύτερο μέρος των αναρτήσεων είναι του Φέρμπερ, δήλωσε ο υπολογιστικος γλωσσολογος Φλοριάν Καφιέρο, ο οποίος εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.

«Οι αναρτήσεις του Γουάτκινς αυξήθηκαν κατά τους πρώτους μήνες, ενώ του Φέρμπερ μειώθηκαν και στη συνέχεια σταμάτησαν εντελώς», πρόσθεσε.

Ομάδα ερευνητών πιστεύει πως ανακάλυψε τον ιδρυτή του QAnon χάρη στη μηχανική μάθηση
(AP Photo/Matt Rourke, File)

Ο Φέρμπερ και ο Γουάτκινς αρνούνται ότι έγραψαν οποιαδήποτε από τις αναρτήσεις του Q. Ο Φέρμπερ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι απλά επηρεάστηκε από τα μηνύματα του Q για να αλλάξει το ύφος της γραφης του, ένας ισχυρισμός που οι γλωσσολόγοι εμπειρογνώμονες θεωρούν «απίθανο».

Οι ερευνητές δήλωσαν στους ΝΥΤ ότι ελπίζουν πως η αποκάλυψη του Q θα μειώσει την επιρροή του QAnon στους οπαδούς του. Η θεωρία συνωμοσίας που εξαπλώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε βαθιά επίδραση στην πολιτική στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου. Και ενώ ο Q δεν έχει αναρτήσει νέο μήνυμα από τα τέλη του 2020, αυτό δεν έχει μειώσει τον ενθουσιασμό των ανθρώπων για τις συνωμοσίες σχετικά με το «βαθύ κράτος».

ΠΗΓΗ: NYT, Engadget

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος