Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης: Η συζήτηση που δεν μπορεί να περιμένει και πρέπει να δώσει καρπούς

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Η ώρα έφτασε μετά από δυο μήνες συζητήσεων σε πολλές ομάδες εργασίας και θεματικά πάνελ, όπου κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις από τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ογδόντα εκπρόσωποι των ομάδων ευρωπαίων πολιτών που επελέγησαν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες από το σύνολο των 800 στις συνεδριάσεις του Σεπτέμβριου και τον Οκτώβριου, καταλαμβάνουν από σήμερα Παρασκευή  και αύριο Σάββατο στο Στρασβούργο τις έδρες τους στο ημικύκλιο, ώστε για πρώτη φορά να συζητησούν στην Ολομέλεια της Διάσκεψής για το Μέλλον της Ευρώπης τις συνεισφορές των πολιτών που απορρέουν από τις διάφορες συνιστώσεις της Διάσκεψης, ενώ οι διαβουλεύσεις, οι εκδηλώσεις και ο διαδικτυακός διάλογος θα συνεχίζονται.

Θέση όμως στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα λάβουν και ευρωβουλευτές, βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων, εκπροσώπων κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κοινωνικών εταίρων για να ακούσουν και να τοποθετηθούν επι των εκθέσεων των ομάδων ευρωπαίων πολιτών που έχουν προκύψει από τον μέχρι στιγμής διάλογο, τα εθνικά συμπεράσματα  πολιτών, τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής εκδήλωσης για τη Νεολαία και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην διαδικτυακή πλατφόρμα στο πλαίσιο της Διάσκεψής για το μέλλον της Ευρώπης.

Η εν λόγω συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διάσκεψης που αποτελεί ορόσημο στο πλαίσιο της Διάσκεψης αντιπροσωπεύει έναν μοναδικό στα χρονικά, διακρατικό, πολύγλωσσικό, δομημένο αλλά και καινοτόμο διάλογο της ΕΕ με την βάση της κοινωνίας, ώστε να αφουγκραστεί η ηγεσία και οι θεσμοί τις ΕΕ, τις σκέψεις, τις απόψεις και τις προτάσεις, παράλληλα με τις ανησυχίες και τους σκεπτικισμούς των πολιτών. Αποτελεί επίσης μια διαδικασία κατά την οποία η κοινωνία των πολιτών συζητά με τους πολιτικούς και θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ σε ισότιμη βάση, για το νέο μέλλον που θέλει να προσδιορίσει η ΕΕ. Στην ίδια συνεδρίαση θα παρουσιαστούν από τους/τις συμπροέδρους και οι ενδιάμεσες εκθέσεις  προόδου των εργασιών που καταγράφονται στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα επίσης με την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Τι συζητούν οι πολίτες στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα

Στην πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα έχουν καταγραφεί ήδη 30.000 ενεργοί συμμετέχοντες, έχουν κατατεθεί 8.000 ιδέες και σχεδόν 3.000 καταχωρισμένες εκδηλώσεις με σημαντικότερα θέματα  την ευρωπαϊκή δημοκρατία, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, ενώ δίνεται έμφαση στην κλιματική αλλαγή και στο περιβάλλον, παρουσιάζοντας παράλληλα τις νέες ιδέες σχετικά με τη βιοποικιλότητα, την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τον ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στον κόσμο.

Η τρίτη ενδιάμεση έκθεση για την λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας αναμένεται να δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο και να τροφοδοτήσει τις τελευταίες συνόδους των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών και τις προσεχείς συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Διάσκεψης. Στις αρχές του επόμενου έτους θα εκπονηθεί  η τελική έκθεση.

Οι προσκλήσεις του διαλόγου

Ενδεικτική των στόχων και η δήλωση τους συμπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης και πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχοφστατ  εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιού πως «οι Ευρωπαίοι πρέπει να ανταποκριθούμε στις εξελίξεις και να αποφασίσουμε πώς θα αξιοποιήσουμε νέες ευκαιρίες και θα αντιμετωπίσουμε νέες απειλές. Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να βρούμε τρόπους να γίνουμε πιο ενωμένοι και να χτίσουμε πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αυτό είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε καλύτερα τα συμφέροντα και τις αξίες μας και να ενισχύσουμε τη δύναμή μας στην αντιμετώπιση δυνάμεων που δεν μοιράζονται τις αξίες μας και που είναι διατεθειμένες να οπλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, από φυσικούς πόρους έως διαδρομές εφοδιασμού. Θα πρέπει επίσης να γίνουμε πιο ευέλικτοι και δημιουργικοί στις συνεργασίες μας, ενισχύοντας τους συνασπισμούς με ομοϊδεάτες εταίρους, ενώ συνεργαζόμαστε επίσης με άλλους για την επίτευξη κοινών παγκόσμιων στόχων, όπως η δράση για το κλίμα».

Αύριο Σάββατο, η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα αρχίσει με τους/τις συμπροέδρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης, Γκι Φερχοφστατ, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, τον υφυπουργό εξ ονόματος της σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ Γκάσπερ Ντοφτσαν και την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντουμπράφκα Σούιτσα .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος