Υποδιοικητής ΤτΕ Θόδωρος Πελαγίδης στο Πρώτο: Η Οικονομία μετά την πανδημία (audio)

Ποιες είναι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας παγκοσμίως; Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση και διασπορά της Covid 19, διεθνείς οργανισμοί, κεντρικές τράπεζες και τμήματα αναλύσεων καταγράφουν τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τον πληθωρισμό και κάνουν προβλέψεις για την ανάκαμψη.

Mε καλεσμένο τον Θεόδωρο Πελαγίδη, Υποδιοικητή της ΤτΕ και καθηγητή Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η εκπομπή με τον «Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου επιχείρησε μια κωδικοποίηση των σχετικών στοιχείων και δεδομένων που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, την ευρωζώνη και την Ελλάδα. 

Εξετάστηκε ακόμη, το κατά πόσον η νομισματική και ποσοτική χαλάρωση, καθώς και η ελαστικοποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για το χρέος και το έλλειμμα, που έχει ισχύσει από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, θα συνεχιστεί και μέχρι πότε. Κι αυτό γιατί, τόσο από τη Γερμανία και τις λεγόμενες χώρες Frugel (σφιχτοχέρηδες), όσο και από επιδραστικές δεξαμενές σκέψης, έρχονται μηνύματα ότι η ευρωζώνη πρέπει να επιστρέψει σύντομα στους δημοσιονομικούς κανόνες πάνω στους οποίους έχει ιδρυθεί και πως η οικονομία οφείλει να βγει από την ανώμαλη κατάσταση των μηδενικών επιτοκίων.  Επίσης, οι ίδιες πλευρές αναφέρουν ότι μηχανισμοί όπως το Ταμείο Ανάκαμψης σε καμιά περίπτωση δεν θα μονιμοποιηθούν, όπως προτείνουν οι χώρες του νότου και ορισμένοι οικονομολόγοι, αλλά το πολύ να παραμείνουν ως έσχατες λύσεις για τυχόν επόμενες καθολικές κρίσεις.  

Με βάση αυτά τα δεδομένα, τέθηκε στον κ. Πελαγίδη το ζήτημα του μέλλοντος που προοιωνίζεται για την ευρωζώνη, τη συνοχή της και ειδικά τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως π.χ. η Ελλάδα και η Ιταλία. Ο κ. Πελαγίδης ρωτήθηκε, επίσης, για την «Αναθεώρηση Στρατηγικής στην οποία προχώρησε πριν λίγες μέρες η ΕΚΤ εγκαταλείποντας για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το στόχο για πληθωρισμό κάτω του 2% και υιοθετώντας ένα «συμμετρικό» στόχο στο 2% μεσοπρόθεσμα.  

Τέλος, ανέπτυξε τη βασική προβληματική του τελευταίου βιβλίου του «Ποιός να κατηγορηθεί για την Ελλάδα; Η ζωή μετά τη χρεοκοπία-Ανάμεσα στην αισιοδοξία και την υποτυπώδη ανάπτυξη», που έγραψε από κοινού με τον Μιχάλη Μητσόπουλο και το οποίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τις εκδόσεις MacMillan Palgrave

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος