Χρηματιστηριακές αγορές: Θετικό επενδυτικό κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου

Σε θετικό κλίμα διεξάγονται σήμερα (30/6) οι συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Οι εμπλεκόμενοι στις αγορές, ειδικά οι επενδυτές εστιάζουν στα οικονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα σε Ευρώπη και Κίνα.

Στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, με βάση τα προκαταρ-κτικά στοιχεία της Eurostat.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά στο 5,4% τον Ιούνιο από 5,3%. Την πρώτη θέση με το χαμηλότερο εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή έχει το Λουξεμβούργο με 1%. Ακολουθούν το Βέλγιο και η Ισπανία με ποσοστό 1,6%. Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, κατέχουν τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη με ποσοστό 2,7%. Σχεδόν το σύνολο των ισχυ-ρών οικονομιών της ευρωζώνης είδαν τον τιμάριθμο να υποχωρεί σημαντικά τον Ιούνιο με εξαί-ρεση τη Γερμανία όπου αυξήθηκε στο 6,8% τον Ιούνιο από 6,3% τον Μάιο.

Παράλληλα, η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε τον Ιούνιο, για τρίτο συνεχό-μενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις ε-κτιμήσεις των αναλυτών, καταδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου παραμένει αδύναμη.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) του βιομηχανικού κλάδου διαμορφώθηκε στις 49 μονάδες έναντι 48,8 τον Μάιο, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας.

Σε εγχώριο επίπεδο, ανάπτυξη 2,2% και πληθωρισμό 4,3%, προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα επόμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό 3% το 2024 και 2,7% το 2025. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,3% το 2023 έναντι 9,3% του 2022.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στη χώρα μας υποχώρησε στο 2,7% τον Ιούνιο από 4,1% τον Μάιο, 4,5% τον Απρί-λιο, 5,4% το Μάρτιο, 6,5% το Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει κέρδη κατά 1,29%, στο Παρίσι ο βασι-κός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει άνοδο σε ποσοστό 1,35%, στη Μαδρίτη κινείται υψηλότερα κατά 1,23%, το Μιλάνο παρουσιάζει κέρδη κατά 1,09% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 εμφανίζει ενίσχυση σε ποσοστό 0,97%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές, συγκριτικά λιγότερες, στα 83 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1278,61 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,26%, ενώ ενισχύθηκε πάνω από 5% σε μηνιαία βάση.

Ομόλογα

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,43%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 2 bps στο 4,11%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου αυξάνεται κατά 3 μονάδες, στο 3,43% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κινείται υψηλότερα κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,66%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Μικρά κέρδη παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,54%, στα 70,23 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,50%, βρίσκεται στα $74, 70.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0920 δολ./ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος