Βλ. Πούτιν: Μόνο με ρούβλι θα πληρώνουν το φυσικό αέριο μη φιλικές χώρες

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αλλά έθεσε ως όρο οι συναλλαγές να γίνονται πλέον μόνο σε ρούβλια, κατηγορώντας τη Δύση ότι «έβαλε τελεία στις νομισματικές συναλλαγές επιβάλλοντας παράνομα μέτρα κατά της  Ρωσίας», όπως χαρακτήρισε τις κυρώσεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε στους Ευρωπαίους ότι υπολογίζει την υπόληψή της χώρας του ως αξιόπιστος προμηθευτής ορυκτών καυσίμων δίνοντας μήνυμα στις αγορές ότι τα συμβόλαια δεν αλλάζουν σε όγκο και τιμές αλλά μόνο στην πληρωμή που θα γίνεται με ρούβλια. H Ρωσία θα σταματήσει να λαμβάνει πληρωμές σε νομίσματα που έχουν «συμβιβαστεί», είπε ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, δίνοντας εντολή να εφαρμοστούν οι αλλαγές εντός μιας εβδομάδας.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επίσης «παράνομο» το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στο εξωτερικό.

Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δηλώσει «πραγματική χρεοκοπία» όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους προς τη Ρωσία. «Τώρα όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι οι υποχρεώσεις σε δολάρια μπορούν να αθετηθούν», είπε ο Πούτιν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, το ρούβλι ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Τα αντίμετρα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοινώθηκαν λίγο πριν μεταβεί ο Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη και με ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει και ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επισημαίνουν αναλυτές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος