Ασυγκράτητες οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, καθώς τον Νοέμβριο εφέτος ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) κατέγραψε νέα μεγάλη αύξηση κατά 26,2%, έναντι αύξησης 24,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 27,6%, και
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 25,8%.
Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 27,6%, συνέβαλαν οι εξής μεταβολές: παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 47,8%, χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 32,2%, κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 21,7%, παραγωγή βασικών μετάλλων 21%, παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 17,4%, παραγωγή προϊόντων καπνού 16,7%, βιομηχανία τροφίμων 15,3%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 8%, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 7,4%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 4,8%.
Από μήνα σε μήνα (Νοέμβριο με Οκτώβριο), ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 5,8%, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος