Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση – Ανατροπή στον οικογενειακό προγραμματισμό

Στα όρια της αντοχής τους βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα υγρά καύσιμα να καλπάζουν ανεξέλεγκτα. Η βενζίνη άγγιξε τα 2 ευρώ το λίτρο, με τις προβλέψεις να μην αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Μουδιασμένοι παρακολουθούν οι καταναλωτές το ξέφρενο ενεργειακό ράλι που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το φυσικό αέριο βρίσκεται κοντά στα 230 ευρώ η μεγαβατώρα αν και το πρωί είχε φτάσει ακόμα και τα 345 ευρώ και το πετρέλαιο αγγίζει τα 125 δολάρια το βαρέλι έχοντας φτάσει μέχρι και τα 138 δολάρια στο ξεκίνημα της ημέρας.

Στη χώρα μας, η αμόλυβδη βρίσκεται μία ανάσα από τα 2 ευρώ το λίτρο, τιμή την οποία αναμένεται σύντομα να ξεπεράσει, σύμφωνα και με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργο Ασμάτογλου. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα η αμόλυβδη θα φτάσει τα 2,2 ευρώ μέση τιμή πανελλαδικά, όπως και στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην νησιωτική Ελλάδα ίσως αγγίξει και τα 2,5 ευρώ» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Στα ύψη βρίσκονται επίσης τόσο το πετρέλαιο κίνησης με 1,70 ευρώ το λίτρο όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης με περίπου 1,4 ευρώ το λίτρο.

Η κυβέρνηση επί 2,5 χρόνια μειώνει φόρους. Άμα δούμε αύξηση στα έσοδα, θα μειώσουμε φόρους. Χρειάζεται πανευρωπαϊκή στήριξη” δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει και η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, αγγίζοντας τα 427 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τις επόμενες μέρες ανακοινώνεται η επιδότηση στο ρεύμα για τον Μάρτιο, που αναμένεται να είναι περίπου 40 ευρώ για τους οικιακούς καταναλωτές.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος