Β. Ντομπρόβσκις αποκλειστικά στην ΕΡΤ: «Τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να τερματίσουμε την ενισχυμένη εποπτεία»

Αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ και τη Ραλλού Αλεξοπούλου παραχώρησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να τερματίσουμε την ενισχυμένη εποπτεία». Όπως είπε «όντως μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή των δεσμεύσεων που συνδέονται με την ενισχυμένη εποπτεία είναι στο σωστό δρόμο και αντίστοιχα μπορούμε να περιμένουμε μια θετική απόφαση τον Ιούνιο αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας».

Η Ελλάδα θα περάσει σε αυτό που ονομάζουμε μετα-προγραμματική εποπτεία, που είναι μια πιο χαλαρή διαδικασία η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και τα προγράμματα που κληρονόμησε, ανέφερε ακόμα στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Tον Ιούνιο αναμένουμε την απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Θα συμβεί τον Αύγουστο; Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό;

Όντως μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή των δεσμεύσεων που συνδέονται με την ενισχυμένη εποπτεία είναι στο σωστό δρόμο και αντίστοιχα μπορούμε να περιμένουμε μια θετική απόφαση τον Ιούνιο αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας. Αντίστοιχα τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να τερματίσουμε την ενισχυμένη εποπτεία.

Η Ελλάδα θα περάσει σε αυτό που ονομάζουμε μετα-προγραμματική εποπτεία, που είναι μια πιο χαλαρή διαδικασία, αντί για 4 φορές το χρόνο, δύο φορές. Από μία άποψη είναι μια πιο χαλαρή διαδικασία που δείχνει ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και τα προγράμματα που κληρονόμησε.

Μιλήσατε με θετικά λόγια για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα ώστε να διασφαλίσει την πλήρη επιτυχία του Σχεδίου;

Το ελληνικό πρόγραμμα έχει μια καλή αρχή. Πρώτον είναι ένα καλά σχεδιασμένο και φιλόδοξο Σχέδιο. Η επόμενη εκταμίευση θα έρθει με βάση την ολοκλήρωση των επόμενων οροσήμων και στόχων. Ειναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που έχει εντάξει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και μετά μπορούμε να σχεδιάσουμε την πληρωμή της δεύτερης δόσης στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.

Πολίτες και επιχειρήσεις ζητούν περαιτέρω μέτρα στήριξης εξαιτίας της κρίσης. Ποια εργαλεία μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσει περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Υπάρχουν 230 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν το σκέλος των δανείων. Μελετάμε που θα μπορούσαμε να ανακατανείμουμε αυτά τα δάνεια σε χώρες που χρειάζονται επιπλέον στήριξη για παράδειγμα δέχονται υψηλό αριθμό προσφύγων, και στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικό Άρθρο: Συνάντηση Σταϊκούρα-Ντομπρόβσκις – Τελειώνει η ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος