Β. Κορκίδης στο Πρώτο: 5% πτώση του τζίρου στην αγορά σε σχέση με το 2021- Ευελπιστούμε στην εισαγόμενη κατανάλωση από τον τουρισμό (audio)

«Έχουμε πολλές ενσωματώσεις αυξήσεων σε πολλά βιομηχανικά αγαθά, περίπου 48,5% είναι οι αυξήσεις της χονδρικής τον τελευταίο μήνα και αυτά ενσωματώνονται συνεχώς στις τελικές τιμές» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης.

«Υπάρχουν αυτές οι ανατιμήσεις και αυξήσεις ανάγκης, ωστόσο αυτές που μπορούμε να αποφύγουμε είναι οι αυξήσεις ευκαιρίας στην αγορά γιατί ξέρουμε ότι να έχεις εμπορεύματα στα ράφια σου αν δεν τα πουλήσεις δεν έχει κανένα νόημα» ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως έχουμε περάσει σε άλλη μια κρίση, την πληθωριστική που δημιουργεί πολλά προβλήματα και ανησυχία στην αγορά. «Σε διψήφιο αριθμό ο πληθωρισμός για τον Μάιο, στο 10,7 και οδεύουμε προς το 12% το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, 8,1% είναι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Το διαφορετικό είναι ότι εδώ έχουμε αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα της τάξης του 61%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 39%. Εκεί έχουμε μια μεγάλη διαφορά που πονάει την τσέπη μας, μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή» προσέθεσε ο κ. Κορκίδης.

Καταγράφεται 5% πτώση στον τζίρο σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τις ενδείξεις για τον μήνα Μάιο, ανέφερε ο κ. Κορκίδης, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι με τα ίδια χρήματα οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα προϊόντα σε σύγκριση με πέρσι. «Επίσης βλέπουμε ότι οι άμυνες που έχει η οικονομία απέναντι στον πληθωρισμό και τις αυξήσεις, είναι οι αυξήσεις των μισθών που ξεκίνησαν από την 31η Μαΐου, τις οποίες είδαν όλοι οι εργαζόμενοι στον μισθό τους. Δεν είναι μόνο οι 600.000 με τον κατώτατο μισθό, είναι και μέσω των επιδομάτων που αναπροσαρμόζονται οι μισθοί όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, 2,3 εκατ. εργαζόμενοι» συμπλήρωσε.

Η εισαγόμενη κατανάλωση από τον τουρισμό δίνει ελπίδα στην αγορά, υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης, όπου τα στοιχεία είναι θετικά. «Τουλάχιστον τον Απρίλιο είχαμε αύξηση 342% σε αφίξεις, 1 εκατ. τουρίστες σε σχέση με πέρσι που ήμασταν σε συνθήκες πανδημίας και περιορισμών και αυτό σημαίνει 417 εκατ. ευρώ περίπου έσοδα έναντι 270 εκατ. ευρώ πέρσι. Άρα προσμένουμε ότι η τουριστική κίνηση φέτος θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το 2021, θα είναι στα επίπεδα του 2019 και ήδη είναι στο 92% του 2019. Ευελπιστούμε να είναι και ποιότητας τουρισμός που θα μπορέσει να ξοδέψει κάτι στην τοπική κοινωνία» ανέφερε.

Ερωτηθείς σε τι ποσό θα μπορούσε να υπολογιστεί το κόστος της πανδημίας για την αγορά, ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι τα 43 δις που δόθηκαν για να στηρίξουν την οικονομία, ίσως δίνουν και το μέγεθος του κόστους της πανδημίας. «Τα άλλα 6,5 δις ευρώ που θα δαπανηθούν για το ενεργειακό κόστος είναι σχεδόν τα μισά του συνολικού κόστους από την ενεργειακή κρίση, άρα μιλάμε για 55 δις. περίπου που έχουμε χάσει την τελευταία διετία και πολύ δύσκολα μπορούν να αναπληρωθούν» τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος