Τζεντιλόνι για ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό περισσότερο «στοχευμένα»

Array

Όσο το δυνατό περισσότερο «στοχευμένα» θα πρέπει να είναι τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τόνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα θα συζητήσουν για τις οικονομικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές προοπτικές, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και τις συνέπειες του πληθωρισμού.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της οικονομίας, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι προέβλεψε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και οικονομική συρρίκνωση τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός. Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την ανάγκη για «στοχευμένα» μέτρα έκτακτης ανάγκης που σκοπεύουν στην ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας. Σημείωσε, επίσης, ότι τον τελευταίο μήνα έχει καταγραφεί αύξηση «όχι και τόσο στοχευμένων» ή προσωρινών μέτρων, κάτι το οποίο όμως δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Τζεντιλόνι στην ΕΡΤ: Δύσκολο το 2023 για την Ευρώπη – Την Τετάρτη η πρόταση για τους δημοσιονομικούς κανόνες

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στη Ραλλού Αλεξοπούλου, ο κ. Τζεντιλόνι αποκάλυψε ότι πιθανόν την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Τζεντιλόνι σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τη μείωση του χρέους καθώς «θα πρέπει ταυτόχρονα να αυξήσουμε το χώρο για επενδύσεις, στις δημόσιες δαπάνες και να έχουμε ένα πιο απλό και διαχρονικό σύστημα δημοσιονομικών κανόνων. Επομένως, δεν είναι μόνο να γίνει πιο σταδιακή αλλά να βελτιώσουμε τις δημόσιες δαπάνες με πιο πολλές επενδύσεις και να έχουμε έναν μηχανισμό πιο απλό και διαχρονικό. Διαφορετικά οι κανόνες υπάρχουν για να μην εφαρμόζονται κάτι το οποίο είναι αρνητικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ειδικά για την ελληνική οικονομία, ο ευρωπαίος επίτροπος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αν και οι κίνδυνοι πλέον είναι κοινοί για όλα τα κράτη-μέλη, στην Ελλάδα το χρέος είναι υψηλό ενώ δεν έχει ακόμα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και μάλιστα με ρυθμό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όπως και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει προτείνει μία πολιτική η οποία είναι προσανατολισμένη στην εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος