Επιχορήγηση πληττόμενων κλάδων: Τι ισχύει για επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών

Ένα νέο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων και προστασίας των θέσεων εργασίας δρομολογείται από το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

Ποιες δαπάνες καλύπτονται

Στις πάγιες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζόμενους, οι ασφαλιστικές εισφορές, η ενέργεια, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα ενοίκια, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Το ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει.

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, μέσω πιστωτικού (κουπόνι), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους και να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, να έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις και να παρουσιάζουν μείωση τζίρου 30%. 

Το ποσοστό ενίσχυσης θα προσδιοριστεί αφού υποβληθούν οι αιτήσεις, ωστόσο το ανώτατο όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης, εφόσον ενισχυθούν, να διατηρήσουν το προσωπικό τους έως 31-12-2021.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος