Τράπεζα Πειραιώς: Επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης για την Επιχειρησιακή Σύμβαση

Array

«Υπογράφεται η Συμφωνία για τους εργαζόμενους στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Μετά από ένα τρίμηνο συνεχούς διαπραγμάτευσης με τη Διοίκηση της Τράπεζας, ο Σύλλογος κατέληξε στο περιεχόμενο της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, είχαμε την έμπρακτη και δυναμική υποστήριξη όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως Συλλόγου προέλευσης. Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία της 21ης Ιουνίου, που αποτέλεσε κομβικής σημασίας γεγονός, η Διοίκηση αναθεώρησε την αρχική της αρνητική στάση, για την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης και επανήλθε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σεβόμενη το αποτέλεσμα της απαίτησης των εργαζομένων.

Πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, η νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση, όπως και κάθε προηγούμενη που έχουμε υπογράψει, θωρακίζει και διευρύνει τα οικονομικά και θεσμικά μας δικαιώματα.

Με την υπογραφή του κειμένου της Επιχειρησιακής Σύμβασης, μεταξύ Σ.Ε.Τ.Π. και Διοίκησης, θα το δημοσιεύσουμε και θα το αναλύσουμε διεξοδικά, προκειμένου να γίνει κτήμα όλων των εργαζομένων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε παράλληλα, και το αδιέξοδο που διαμορφώθηκε για τους συναδέλφους μας που μεταφέρθηκαν – με δυσμενείς όρους – σε νέα θυγατρική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων.

Στο ζήτημα αυτό και παρά τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν και οδήγησαν στην οριστικοποίηση αρνητικών γεγονότων, χρέος του Συλλόγου μας ήταν να μη χαθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα, σήμερα και στο μέλλον. Αυτό είχαμε ως θέση μας από την πρώτη στιγμή και αυτό αποτελεί και τη διαχρονική θέση της Ομοσπονδίας μας. Επιτελώντας αυτό το χρέος, υπογράφουμε Συμφωνία, έστω και κατόπιν της μεταφοράς, που θα διαφυλάσσει πλήρως, όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα διατηρεί για αυτούς κατ’ ουσίαν την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα.

Με τη θεσμική ασφάλεια της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης, συνεχίζουμε διαρκώς να βελτιώνουμε τις εργασιακές μας σχέσεις και να κρατάμε ζωντανές τις διεκδικήσεις μας».

Το θέμα της τήρησης του ωραρίου

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, που στάλθηκε στην Πέμπτη 28 Ιουλίου, ένα άλλο σωματείο στον ίδιο χώρο, αυτόν της Τράπεζας Πειραιώς, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

είμαστε δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε ενώπιόν σας την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών, που κωφεύει για διάστημα ενός (1) μηνός σε αλλεπάλληλα αιτήματα του Συλλόγου μας (ΣΕΥΤΠΕ) για την πραγματοποίηση ελέγχων ως προς την τήρηση του νομίμου ωραρίου εργασίας, σε εργασιακούς χώρους στην Τράπεζα Πειραιώς, πάρα τις έγγραφες από πλευράς μας υπενθυμίσεις, που έχουν γίνει προς το σκοπό αυτό (επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα).​​ 

Η συγκεκριμένη αδικαιολόγητη στάση ως προς την απροθυμία των ελεγκτικών μηχανισμών να επιτελέσουν το έργο τους, όχι μόνο εκθέτει το Υπουργείο σας, αλλά απειλεί να καταστήσει ασύδοτη την αγορά εργασίας και γεννά εύλογα ερωτήματα:

  • Υπάρχει από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας εντολή μη πραγματοποίησης ελέγχων, για την τήρηση του νομίμου ωραρίου εργασίας, στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, κατά την περίοδο πιλοτικής εφαρμογής της, γεγονός το οποίο αποθρασύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία;

  • Αληθεύει ότι εκκρεμεί Εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας προς τις αρμόδιες κατά τόπους Επιθεωρήσεις, με αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο που θα διεξάγονται πλέον οι σχετικοί έλεγχοι;

Παράλληλα, και​​ παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας για εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, που «βαφτίζονται» παράτυπα ως εργαζόμενοι «άνευ ωραρίου»,​​ ώστε να εργάζονται καθ’ υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας που προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Κλάδου, εξακολουθούμε να διακρίνουμε μια αδικαιολόγητη απροθυμία στην εξεύρεση λύσης που θα προστατεύει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου, καταγγέλλουμε τη στρατηγική απαξίωσης των αρμοδίων Υπηρεσιών να εφαρμόσουν τη νομιμότητα ακόμη και σε κραυγαλέες περιπτώσεις, πόσο μάλλον έγγραφες καταγγελίες παραβίασης του νομίμου ωραρίου εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας εν γένει.​​ 

Υπενθυμίζουμε ότι η περίπτωση καταστρατήγησης του νομίμου ωραρίου εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απασχόλησε επανειλημμένα και το ελληνικό Κοινοβούλιο, οδήγησε στην επιβολή ενός ιστορικά υψηλού προστίμου, ύψους 1,6 εκατ. € κατά την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας του ΣΕΠΕ, δίνοντας σαφές μήνυμα όχι μόνο στον κλάδο, αλλά και στην υπόλοιπη αγορά εργασίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναμένουμε εύλογα και επιζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και ​​ η εργασιακή νομιμότητα στην Τράπεζα Πειραιώς. ​​ 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με ​​ εκτίμηση,

Για το Δ.Σ του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ

            ​​ Ο Πρόεδρος                             ​​ Ο Γεν. Γραμματέας

 ​​ Μπεμπένης Εμμανουήλ       ​​          ​​  ​​   Γοίλιας Ισίδωρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος