Τουρκία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 34% ανακοίνωσε ο υπ. Εργασίας

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 34% για δεύτερη φορά αυτήν την χρονιά, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας, μέτρο που αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην χώρα, την ώρα που το νέο οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί για την μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο νούμερο από το 40% όπου επισήμως τοποθετείται σήμερα.

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στις 11.402 λίρες ($483) αυτόν τον μήνα, ανήγγειλε από τηλεοράσεως ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισιχάν.

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τάσσεται ο Μπαχτσελί

Ταυτόχρονα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «επώδυνα» μέτρα όπως η αύξηση των επιτοκίων είναι αναγκαία για την σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, ενώ στις 22 Ιουνίου αναμένεται η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για το θέμα.

«Η άποψή μας σε σχέση με τα επιτόκια είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει. Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί πολιτική επιλογή που ζημιώνει την παραγωγή. Αλλά υπάρχουν βραχυπρόθεσμα και ορισμένες φορές επώδυνα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία για την οικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι πιθανόν να αυξήσει το βασικό επιτόκιο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, παρά την προσωπική του αντίθεση στα υψηλά επιτόκια.

Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό, ο οποίος, πέραν του επίσημου ποσοστού του 40% , έχει ξεπεράσει το 100%, σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους.

Ο Ερντογάν ανάγκασε τα τελευταία χρόνια την κεντρική τράπεζα να μειώσει κατ΄επανάληψη το βασικό επιτόκιο, συμβάλλοντας έτσι στην πτώση τη τουρκικής λίρας, που έχει χάσει άνω του 80% της αξίας σε σχέση με το δολάριο την τελευταία πενταετία.

Ομως, μετά την επανεκλογή του, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα επιστροφής σε συμβατικότερες πολιτικές, ορίζοντας πρώην οικονομολόγο της Merrill Lynch, τον Μεχμέτ Σιμσέκ υπουργό Οικονομίας και ένα πρώην στέλεχος της Wall Street, την Χαφιζέ Γκέι Ερκάν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι μία ισχυρή αύξηση του βασικού επιτοκίου, που είναι σταθερό στο 8,5% από το τέλος του Φεβρουαρίου, μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος