Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής στα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων – Συμβουλές από την Α. Νούκα (video)

Array

Για τα «ψιλά γράμματα» στους όρους των συμβολαίων ενέργειας μίλησε στην ΕΡΤ η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για παραπλανητικές διαφημίσεις και υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σύγχυση στους καταναλωτές» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η κ. Νούκα, επισημαίνοντας ότι αν ο πελάτης δεν είναι ικανοποιημένος από το συμβόλαιο που έχει μπορεί να αποχωρήσει, χωρίς να πληρώσει ρήτρα.

«Το πάγιο δεν μπορεί να είναι πάνω από πέντε ευρώ» είπε η κ. Νούκα επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν ότι το συμβόλαιο τους αναγράφει ότι η σχετική ρύθμιση θα είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Η ίδια χαρακτήρισε τα πάγια που είχαν ανακοινώσει οι πάροχοι για τις τιμές Αυγούστου, πριν την παρέμβαση της Πολιτείας, ότι ήταν «εξωφρενικά»,

Τι προσέχουμε στα συμβόλαια με τους παρόχους

  • Οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προσέχουν ώστε οι εκπτώσεις που δίνουν οι πάροχοι θα πρέπει να είναι διακριτές και ανεξάρτητες από την κρατική επιδότηση.
  • Οι Προμηθευτές θα πρέπει να αναμορφώσουν τα κυμαινόμενα τιμολόγια, κατά τρόπο ώστε να προσδιορίζονται εκ των προτέρων, με σαφήνεια και διαφάνεια οι χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, οι πάγιες χρεώσεις και οι τυχόν εκπτώσεις, προκειμένου να δύνανται οι καταναλωτές να εκτιμούν με ακρίβεια το ενεργειακό τους κόστος.
  • Όπως εξήγησε η κ. Νούκα, τα οικιακά τιμολόγια έχουν επιδότηση 0,337€/kWh για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου (ΚΟΤ), 0,300€/kWh για εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA επιδότηση, 0,337€/kWh για τους αγρότες και 0,250 €/kWh για βιομηχανικούς καταναλωτές.
  • Οι συμβάσεις με σταθερή τιμολόγηση δεν μπορούν να αλλάξουν για ολόκληρη την διάρκειά τους.
  • Eπίσης, η απώλεια της έκπτωσης συνέπειας λόγω της μη εμπρόθεσμης αποπληρωμής του λογαριασμού δύναται να επιφέρει αυξημένες χρεώσεις.
  • Η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας γίνεται χωρίς το δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή, λόγω αποχώρησης.

Πηγή: Από τις Έξι | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος